InfoCash

Artikel

Tijm in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 03-06-2010

Tijm is een smaakmaker die in ook in onze Provençaalse kruiden zitten. Het doet me denken aan konijn met pruimen, een recept van mijn moeder. Maar tijm kan je nog voor veel meer gebruiken. Wil je meer leren over dit kruid en smaakmaker, dan moet je zeker verder lezen.


De geschiedenis van tijm

Tijm wordt al eeuwenlang gebruikt voor allerlei doeleinden. De oude Grieken en Egyptenaren gebruikten het voor zijn krachtige ontsmettende en conserverende eigenschappen als product om lijken te balsemen. Het is een zeer aromatisch kruid dat de Romeinen gebruikten in hun bad alvorens ze gingen vechten. Het maakte hen evenwichtiger, sterker en dapperder. Hierdoor konden ze veel beter ten strijde gaan en durfden ze meer. Monniken brachten in de middeleeuwen tijm mee uit Italië. Op die manier kwam het kruid in Europa terecht.

Tijm: de plant

Tijm groeit in bosjes en moet regelmatig afgeknipt worden om te vernieuwen. Het is een houtachtig kruid met kleine blaadjes en licht paarse bloempjes. Gewoon drogen aan een draad op een goed verluchte plaats zorgt ervoor dat je een voorraad voor de winter kan aanleggen. De gedroogde bladeren van de stokken doen en in een goed afsluitbare glazen pot bewaren.

Tijm als keukenkruid

Tijm is heel geschikt om stoofpotjes, lamschotels, wildschotels, soepen en visgerechten te kruiden. Ideaal om te gebruiken op de barbecue en een beetje tijm op de houtskool geeft een echt zomerse sfeer. Bevordert de spijsvertering en als je vlees droogt kan je tijm gebruiken als conserveringsmiddel.

Medicinale werking van tijm

- Tijm is al sinds de oudheid gekend als geneesmiddel. Een afkooksel van tijm in je bad zorgt voor een betere bloedsomloop. Omwille van zijn antiseptische werking is het heel geschikt om je mond te spoelen na het tandenpoetsen. Heb je geen mond spoelmiddel in huis, maak dan een afkooksel van tijm en spoel hiermee.
- Tijm is een goed middel om de spijsvertering te verbeteren.
- Een thee van Tijm gezoet met een beetje honing helpt kinderen met kinkhoest om beter te ademen.
- Staat bekent als een slijm oplossend middel en met zijn krachtige antibacteriële en schimmelwerende werking gaat het infecties van de bovenste luchtwegen, urinewegen en huid te lijf.
- Stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen en versterkt het immuunsysteem. - Activeert de vetafbraak bij vermageringsdiëten.
- Stomen boven een warm afkooksel van tijm helpt bij verkoudheden, hoofdpijn en bronchitis.
- Uitwendig wassen of spoelen met een tijm afkooksel helpt bij voetschimmels, spruw en andere intieme ontstekingen.
- Helpt bij keelpijn, ontstoken tandvlees en verdrijft wormen en parasieten uit de darmen.

Tijm kweken

Tijm is geen veeleisende plant, maar houd er niet van om op een vochtige plaats te staan. Een niet te voedzame en kalkrijke bodem is ideaal. Het is een doorlevende plant en je kan deze het hele jaar door gebruiken rechtstreeks uit de tuin. Je kan tijm zaaien en in het voor en najaar kan je deze plant vermeerderen door scheuren en verplanten. Wil je een mooi bosje houden dan moet je het plantje telkens na de bloei snoeien. Voor geneeskrachtige doeleinden gebruik je best de jonge takjes en bloeitopjes. Hierin zit de meest geconcentreerde hoeveelheid van het product tymol die inwerkt op de slijmvliezen en de luchtwegen.

Tijm als ongedierte bestrijder

- Werkt anti bacterieel en schimmelwerend.
- Houdt slakken op afstand.
- Tijm planten in je serre houd ongedierte weg.
- Tijm op je balkon strooien tegen ongedierte.
- Tijm tussen de koolplanten zetten houdt het koolwitje op afstand door zijn sterk aroma.