InfoCash

Artikel

Basilicum in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 11-06-2010


Basilicum is een typisch kruid dat zeer geschikt is in Italiaanse gerechten, maar momenteel ook meer en meer gebruikt in onze streken. Het is een kruid met een zeer sterke en lekkere smaak dat gemakkelijk in je kruidentuintje kan geïntegreerd worden. Wil je meer over dit kruid te weten komen, dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis van basilicum


Basilicum is een kruid dat oorspronkelijk uit India afkomstig is. Door de eeuwen heen hebben ontdekkingsreizigers het kruid wereldwijd verspreid en mee naar Europa gebracht. Vooral in Italië en Griekenland wordt dit zeer gegeerd en voor vele keuken toepassingen gebruikt. Zij noemen het een koningskruid. Denk maar eens aan een pizza of pasta gerecht waarin basilicum verwerkt is. Bij de Egyptenaren vond je dit zelfs terug in de graven van hun overledenen. Het kent succesvolle toepassingen zowel op culinair als medicinaal gebruik.

De basilicum plant

Het basilicum plantje is een zeer gevoelige éénjarige plant. Deze wordt ongeveer 45 cm hoog en 30 cm breed. De stengels van basilicum zijn fijn, geribbeld, vierkant en harig. De vertakte stengel is lichtgroen tot rood aan de basis. De plant heeft grote, gekartelde, ovale, heldergroene bladeren. Het zijn vooral de blaadjes die als sterk aromatisch kruid gebruikt wordt in gerechten. Zowel vers als gedroogd te gebruiken.

Basilicum in de keuken

Basilicum kan zeer goed gebruikt worden in Italiaanse, Griekse en zelfs Oosterse gerechten. Je voegt het best op het allerlaatste moment toe omdat warmte de smaak vermindert. Best kan je de verse blaadjes versnijden of in hun geheel toevoegen. In Italië verscheurt men de blaadjes met de hand omdat een metalen mes de kleur kan doen veranderen. Zeer geschikt in tomatensauzen, pasta’s, soepen, lamsvlees, kalfsvlees, kip en salades.
Pesto van Basilicum is een lekkernij op diverse pasta schotels. Hiervoor maak je een mengeling van 50 gram Basilicum, 2 tenen Knoflook, 30 gram Pijnboompitten, 4 eetlepels Olijfolie, 2 eetlepels Parmezaanse kaas, Peterselie, 20 gr verse spinazie, Peper en zout. Dit alles in een vijzel mengen en vermorzelen, maar in een keukenrobot kan het ook.
Basilicum is ook origineel in een tomatenschotel met mozzarella of in macaroni met ham en kaas.

Medicinale werking van basilicum

Basilicum heeft ook een geneeskrachtige werking en bevat tal van vitaminen en mineralen. In 100 g basilicum zit 0,95 mg vitamine A, 0,15 mg vitamine B1, 0,30 mg vitamine B2, 60 mg vitamine C, 2100 mg calcium, 500 mg fosfor, 4 mg ijzer.
- Helpt om de spijsvertering te verbeteren, is krampstillend en hoestwerend, urinedrijvend, koortsverlagend, schimmelwerend en kalmerend.
- Kan de menstruatie opwekken en weeën bevorderen. Daarom moet je er voorzichtig mee omspringen tijdens je zwangerschap.
- Basilicum olie doodt darmparasieten en helpt bij darmklachten en buikpijn.
- Als thee tegen vermoeidheid, concentratie verbeterend, tegen ontstekingen van de sinussen, chronische verkoudheid en kinkhoest.
- Basilicum olie ( 2 druppels) in warm water als aroma therapie bij examenvrees.

Basilicum kweken

Basilicum is een éénjarige plant die in de nazomer witte geurige bloesems geeft. Rond mei kan deze buiten geplant worden en bij de eerste nachtvorst zal deze dan ook afsterven. Je kan deze zaaien in een serre en wanneer het plantje 4 blaadjes heeft verpotten. Basilicum heeft een warme plaats in een goed gedraineerde grond die toch vochtig gehouden wordt. Teveel vocht kan het plantje laten rotten. Bij zeer warm weer moet je ’s middags water geven en de hele plant besproeien.. Slakken zijn erg dol op deze blaadjes en daarom moet je zorgen voor een slakkenval of voorzorgen neemt tegen slakken. Kruiden die slakken afstoten kan je goed combineren met deze planten in je kruidentuintje.

Basilicum als ongedierte bestrijder

- Basilicum op je vensterbank zal muggen en vliegen verjagen.
- Als je basilicum tussen je groenten plant weert het insecten en meeldauw.