InfoCash

Artikel

Bonenkruid in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 14-06-2010

Bonenkruid stond reeds in de tuin van mijn grootouders. Het werd in die tijd gebruikt in allerlei gerechten waarin bonen en erwten verwerkt zaten. Bonenkruid kan je echter voor nog veel meer gebruiken. Wil je er meer over weten, dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis van bonenkruid

Afkomstig van de Middellandse zee gebieden en gebieden rond de Zwarte zee. De Romeinen zaaiden bonenkruid rond hun bijenkorven om een zeer verfijnde zoetere smaak aan hun honing te geven. Het was pas in de 9 de eeuw dat het in Europa terechtkwam. Werd vooral gekweekt in kloostertuinen.

Bonenkruid: de plant

Er zijn twee soorten bonenkruid. Een éénjarige plant of Satureja hortensis en een doorlevende plant, de Satureja montana. De doorlevende plant is iets sterker van smaak en de kleur van de bladeren is veel donkerder. De smaak is te vergelijken met die van peper. Bijen zijn er dol op en is familie van de Basilicum plant.

Bonenkruid als keukenkruid

Het bonenkruid heeft een smaak die vergelijkbaar is met peper en dus voor al de gerechten waarin peper zit te gebruiken. Het zorgt ervoor dat zwaardere gerechten beter verteerbaar worden. Zoals de naam laat vermoeden is het geschikt voor het kruiden van bonen, erwten, peulvruchten. Ook visgerechten, varkensvlees en warme groenten kan je ermee kruiden. De smaak komt het best tot uiting als je deze mee kookt. Gebruik je het in spruitjes en groene kool dan wordt de geur minder sterk en verteren deze veel beter. Het zijn enkel de blaadjes die je gebruikt als smaakmaker.

Medicinale werking van bonenkruid

Het zorgt voor een betere verteerbaarheid van zwaardere gerechten en peulvruchten en voorkomt ook de gasvorming ervan. Je zal minder last hebben van winderigheid als je dit bij je boontjes doet. Werkt ontstekingsremmend en beschermt het maag, darmstelsel van mensen met gevoelige ingewanden. Ideale vervanger voor peper en zout in zoutarme diëten. Helpt zeer goed tegen diaree en als wormafdrijvend middel. Thee van bonenkruid kan gebruikt worden bij verkoudheid en lage bloeddruk. Het zou in de oudheid ook al dienst gedaan hebben om impotentie te behandelen. Is zweetafdrijvend, regelt de menstruatie, helpt tegen buikgriep en behandeld succesvol een slecht ruikende adem.

Bonenkruid kweken

De éénjarige plant moet je elk jaar opnieuw zaaien. Deze wordt maximaal 35 cm hoog en heeft een goed ontwikkelde hoofdwortel en weinig zijwortels. Grillig vertakte stengels, lancetvormige blaadjes en kleine bloempjes in de bladoksels die paarsrood, lichtrood tot witachtig met donkerrode stippen gekleurd kunnen zijn. De doorlevende plant ziet er ongeveer hetzelfde uit, maar vormt houtachtige stengels en kan tot 50 cm hoog worden. Deze overleeft vijf jaar en dient nadien opnieuw aangeplant te worden. Vanaf mei kan je de plant knippen. Om een wintervoorraad aan te leggen oogst je vlak voor deze plant gaat bloeien. Bonenkruid groeit het best op een warme en schaduwrijke plaats. Snoeien kan je vanaf mei tot september. Snoei je net voor de wintervorst, dan sterft zelfs de doorlevende plant af.

Bonenkruid als ongedierte bestrijder

Je kan het bonenkruid tussen je kleding leggen in je kast om motten en insecten te verjagen. Bijen en wespensteken kan je behandelen door er gekneusde bladeren op te leggen. Ideaal om te vermengen met je pot pourri. Op die manier vermeng je de geur en hou je wespen en vliegen op afstand.