InfoCash

Artikel

Salie in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 15-06-2010

Salie is al eeuwenlang bejubeld als een wonderbaarlijke plant. Salie werd vooral gebruikt om zijn geneeskrachtige eigenschappen. De naam Salie betekent immers: “heil of redding. Het was de redder in nood wanneer men geen uitweg meer zag. Wil je meer over dit keukenkruid weten, dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis

Salie is een kruid dat in Europa is meegebracht door ontdekkingsreizigers en handelaars maar afkomstig uit het Middellandse zeegebied. De Grieken en Romeinen noemden het een koningskruid dat levens kon redden, maar ook de vruchtbaarheid van de vrouw bevorderen. In de middeleeuwen toen de pest uitbrak gebruikten ze salie om deze ziekte te bestrijden. Handelaars ruilden salie blaadjes tegen thee en op die manier werd het dan ook wereldwijd verspreid. In de oudheid was de aanwezigheid van een salieplant in de tuin een garantie op een lang en gezond leven. Het betekende ook dat de vrouw de baas was in huis. De salie plant groeide enkel optimaal in de tuin van wijzen, Kloostertuinen, in tuinen van gezinnen waar de vrouw de baas was en bij succesvolle zakenmannen. Salie is een plant dat voedsel is voor lichaam en geest. Magiërs konden er de meest wonderlijke dingen mee doen. Wanneer men rotte salie stengels in een beek gooide, droogde deze uit en als je betoverd was moest je lamsbout met salie eten om de betovering teniet te doen.

Salie: de plant

Salie is een sterk geurende struik met grijsgroene stengels en groen tot zilvergrijze blaadjes. De blaadjes voelen erg ruw aan en zijn ovaal en gerimpeld. Het groeit het best op een zonnig en beschut plaatsje. De ondergrond moet kalkrijk en goed gedraineerd zijn. Ze houden er niet van om met de wortels in het water te staan. Bloeit in de zomer met paarsblauwe bloemen en is een mooie plant die zelfs in een border rond je bloemenperk of in potten op het terras tot hun recht komen. In de keuken gebruik je vooral de topscheuten. Wanneer je deze regelmatig wegneemt, blijft de plant langer jong en fris.

Salie als keukenkruid

Salie kan perfect in de keuken gebruikt worden, maar mag niet met een ijzeren mes geoogst of versneden worden. Je mag dit kruid zeker laten meekoken maar gebruik er niet teveel van. Het kruid is vrij pikant en een beetje bitter van smaak. Het is geschikt voor het kruiden van varkensvlees, kalfsvlees, gevogelte, zuiderse gerechten, marinades voor vis en vlees, kaasomelet, erwten, bonen, spruitjes en wortelen. Deze is ook geschikt als thee geschikt of in salades met Parmaham. Het Italiaans gerecht “Saltimbocca” is een typisch gerecht met salie in verwerkt. Hier worden kalfslapjes omwikkelt met parmaham en voorzien van een salie blaadje. De typische smaak van de salie zorgt voor een aparte smaak gewaarwording.

Medicinale werking van Salie

- In de oudheid werd het gezien als een levensreddende plant die zelfs de pest kon genezen.
- De ontsmettende werking maakt het middel geschikt voor de behandeling van ontstekingen, als spoelmiddel nadat je tanden gepoetst zijn, bij keelpijn en ontstoken amandelen.
- Een tas thee van salie bevordert een goede nachtrust.
- Bloedzuiverend.
- Helpt bij pijnen van reumatische oorsprong.
- Bevordert de spijsvertering, voorkomt winderigheid en helpt bij buikkrampen omdat het de darmen helpt ontspannen.
- Helpt bij stress en zorgt voor een innerlijke relaxatie.
- De huid deppen met een aftreksel van salie helpt tegen eczeem en puistjes. - Koortsverlagend, hoeststillend en slijmoplossend.
- Bevordert de wondheling en littekenvorming.
- Voorkomt overvloedige transpiratie en helpt de borstvoeding stoppen als je deze niet meer nodig hebt.
- Bij zwangerschap niet gebruiken omdat het de baarmoeder laat samentrekken!
- Regelmatig salie gebruiken houd je gezond en zorgt ervoor dat je langer leeft.

Salie kweken

Je kan salie zaaien onder glas vanaf maart. Eind mei kan je deze dan verspenen in potjes en eind mei uitplanten in open lucht. Zaaien is wel de minst gebruikte wijze om nieuwe plantjes te bekomen omdat stekken efficiënter is. Je neemt dan in september kruidachtige kopstekken en plant deze onder dubbel glas of plastiekfolie. Na het inwortelen van de stekken kan je deze in potjes zetten en laten overwinteren op een beschutte plaats. In de late lente kan men de stekken uitplanten op een afstand van 50 cm tussen elke plant. Plant uit op een kalkrijke en goed gedraineerde grond. Liefst in de zon op een beschutte plek.

Salie als ongedierte bestrijder

Salie houd slakken op afstand omdat deze beestjes niet echt dol zijn op deze plant. Luizen kan je verjagen door de haren te spoelen met een aftreksel van salie. Af en toe salie thee drinken zorgt ervoor dat je kinderen minder vlug luizen krijgen. Salie tussen je kolen houdt het koolwitje weg.