InfoCash

Artikel

Dille in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 17-06-2010

Een struikje dille in je kruidentuintje kan je zeker niet missen als je graag visgerechten serveert. Dille kan je echter voor nog veel meer gebruiken. Wil je Dille beter leren kennen, lees dan rustig verder.


Geschiedenis van Dille

Dille is afkomstig uit het zuiden van Europa en Azië. Nochtans gebruikt men dille niet in zuid europa maar is het meer geliefd in het Noorden. Bij de Romeinen werd het gebruikt om geluk te brengen. Ze gaven de gladiatoren een takje mee als ze moesten vechten. In Noorwegen betekend dille suf, kalmeren en sussen en werd het aan baby’s gegeven om ze in slaap te helpen of als remedie tegen kolieken. Reeds 3000 jaar voor Christus was het bij de Egyptenaren al gekend om zijn medicinale werking. In de oudheid gaf het bescherming tegen hekserijen en als ingrediënt in liefdesdrankjes.

Dille: de plant

Het is een plant die bestaat uit één enkele tak en gevederde bladeren. De kleur is zeegroen en als deze in de zomer tot bloei komt, kan je de gele bloempjes bewonderen. Zowel de blaadjes als de zaadjes zijn te gebruiken. De blaadjes lijken op veertjes en doen ook denken aan venkel. Dille vormt echter geen knolgewas, enkel een stengel met worteltjes onder en blaadjes als veren.

Dille in de keuken

In de keuken worden enkel de blaadjes en de zaadjes gebruikt. Het is een smaakmaker die je best niet laat meekoken. Door verwarmen verliest het zijn sterke smaak. De zaadjes zijn intenser en sterker van smaak en worden ook gebruikt. De lichte anijssmaak is ideaal in visgerechten. De fijngehakte stelen en blaadjes geven een verfrissend en zomers accent aan al je salades. Eieren en aardappel salades bij de barbecue kunnen ermee gekruid worden en ook bij komkommer en avocado’s kunnen ze prima gecombineerd worden. Stoofschotels van lamsvlees kruid je best met de zaadjes van dille. Het maakt zware gerechten beter verteerbaar.
Pesto met Dille is heerlijk op pasta’s met zalm en scampi’s. Je doet hiervoor 1 kopje verse dille, 1 / 2 kopje verse peterselie, 1 / 4 kopje Parmezaanse kaas, 1 / 4 kop amandelen of walnoten, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels olijfolie, 1 / 2 theelepel zout, 1 kopje geraspte Zwitserse kaas naar keuze in een blender en mengt dit tot een smeuïge massa. Is de massa te droog dan kan je wat extra olijfolie toevoegen. Deze saus dien je koud op bij je pasta.

Medicinale werking van dille

Dille bevat enorm veel vitamine C en is zeer geschikt in koude gerechten. Dille bevordert de spijsvertering en maakt hierdoor zware gerechten beter verteerbaar. Dille zaad is geschikt in zoutarme diëten, omdat het rijk is aan minerale zouten. De dille zaden gebruikt in water of dille thee bevordert de spijsvertering, voorkomt winderigheid, helpt bij hikken, maagkrampen en menstruele pijnen, slapeloosheid, verkoudheid, griep, en kolieken. De zaden kunnen ook in een thee gebruikt worden om de melkproductie te stimuleren bij borstvoeding en bevordert de slaap bij baby’s. Zorgt voor een aangename adem en kan gebruikt worden als diureticum. Dille olie is zeer goed om je nagels te versterken.

Dille kweken

Dille kan je kweken in potten, op je terras of in je kruidentuintje. Het heeft geen specifieke tuin omvang nodig. Het is een éénjarige plant en moet elk jaar opnieuw gezaaid worden. Heeft een luchtige goed gedraineerde grond nodig en staat het liefst op een zonnige plek. In goede omstandigheden groeit dit heel erg weelderig. Zaaien kan vanaf april - mei. Alhoewel dille en venkel op elkaar lijken wat betreft de smaak, kan je deze beter niet in de buurt van elkaar planten, omdat kruisbestuiving mogelijk is en een totaal andere plant oplevert. Zaden kan je oogsten als de bloemschermen rijp zijn. Je kan de zaden dan gemakkelijk eruit schudden en laten drogen.

Dille en ongedierte

Dille plant je best in de omgeving van wortel, rode biet en kool. Dille bevordert het kiemen en de geur van het kruid houdt schadelijke insecten op een afstand. Bladluizen houden niet van dille. Dille in de buurt van tuinbonen houden deze ongedierte vrij.