InfoCash

Artikel

Munt in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 19-06-2010

Je hebt een aantal verschillende soorten munt die je in je kruidentuintje kan zetten, maar pepermunt is de meest gegeerde. Deze is zeer sterk van aroma en kan voor zeer veel toepassingen gebruikt worden. Wil je meer over munt weten, lees dan rustig verder.


Geschiedenis

De Egyptenaren ontdekten 3000 jaar voor Christus deze merkwaardige plant. Ze gaven het mee in de graven van hun doden en gebruikten het om zijn medicinale werking zoals zijn bloedstelpende werking, In de Griekse mythologie was Mentha een nimf die in een plant veranderd werd. Mentha had een verhouding met Hades de god van de onderwereld. De vrouw van Hades en haar moeder scheurden Mentha aan stukken. Hades was radeloos en toverde de stukken om in een plant die nu munt noemt. De Romeinen gebruikten het om in de wijn te doen, waardoor deze meer smaak kreeg. De Italianen en Joden strooiden het in hun gebedshuizen opdat de geur zou vrij komen als men erop trapte. In de middeleeuwen genas men er oogziekten mee.

Munt: de plant

De plant heeft vierkante stengels die onderaan paars zijn. Groene ovale blaadjes met paarse nerven en bloemen die paars zijn en schijnkransen vormen. De wortels vormen uitlopers en kunnen je hele tuin overwoekeren. Heeft een zeer sterke geur en smaak.

Munt als keukenkruid

Munt is zeer geschikt om thee mee te maken. Het heeft immers een fris aroma en een pittige smaak. Erg smakelijk bij tomaten, eieren, aardappelen, in soepen, vis en vleesgerechten, salades en koude schotels. Je mag een goede portie gebruiken om te kruiden. De steeltjes mogen meegekookt worden, maar de blaadjes liever niet. In mayonaise en yoghurt geeft het een zeer fris accent.
Als dipsaus kan je deze gebruiken om groenten stukjes in onder te dompelen.
Dipsaus van Munt: Meng magere yoghurt met vers gesneden muntblaadjes, bieslook en basilicum. de hoeveelheden kan je variëren naar smaak. Maak een schotel van wortelreepjes, kers tomaatjes, bloemkoolroosjes en selder reepjes en serveer met de dipsaus.

Medicinale werking van Munt

- Munt blaadjes om op te knabbelen verfrist de adem.
- Thee van munt bevordert de spijsvertering, helpt bij maagpijn en kiespijn, menstruatiepijnen, tandvleesontstekingen en migraine.
- Verkoelt de huid, helpt bij jeuk, muggenbeten.
- Helpt bij griep en koorts.
- Dampen met munt maakt de neus weer open.
- Niet bij borstvoeding gebruiken, stopt de melkaanmaak.
- Niet tijdens de zwangerschap omdat het de baarmoeder kan doen samentrekken.

Munt kweken

Munt is gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Als het eenmaal in je tuin staat kan het de hele tuin overwoekeren. Kweken door scheuren is het gemakkelijkst. Het vormt ondergrondse uitlopers met vertakkingen. De plant is wintervast en doorlevend.

Munt en ongedierte

Mieren, vliegen, muggen, ratten en muizen hebben een hekel aan de geur van munt.