InfoCash

Artikel

Marjolein in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 21-06-2010

Marjolein is een kruid dat even lekker is van smaak dan de geur laat vermoeden. Het geeft een Mediterrane look aan al je gerechten. Marjolein is echter heel veelzijdig en als je alles over dit kruid te weten wil komen, dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis van Marjolein

Zoals de meeste kruiden is ook marjolein een al eeuwen oud plantje. Marjolein en Oregano zijn aan elkaar verwant en werden in de oudheid nogal eens gewisseld. Oorspronkelijk is het afkomstig uit het Middellands zeegebied en men vond dit kruid ook in Egyptische graven terug. Het was gewijd aan Osiris en gaf spirituele vreugde. De oude Grieken gebruikten het dan weer om zich te parfumeren. Er gaat zelfs een verhaal dat de Egyptische slaven thee van Marjolein kregen om hen een goed humeur te geven, waardoor ze gigantische bouwwerken konden maken. Bruidsparen kregen een kroon van marjolein om hen geluk te brengen.

Marjolein : de plant

De plant behoort tot dezelfde familie van de munt en de oregano. Vooral de blaadjes worden gebruikt. Het heeft kleine ovale blaadjes en kan tijdens het bloeien, witte, lichtrode of paarse bloemen vertonen. De plant is éénjarig en moet elk jaar opnieuw gezaaid worden.

Marjolein als keukenkruid

Marjolein is heel sterk van geur en smaak. Gedroogde marjolein mag je meekoken, verse marjolein liever niet. Heel lekker in pasta sauzen, bij vlees, tonijn, forel, paling, aardappeltjes, bloemkool, bonen, tomaten, champignons, eieren, salades, soepen en pizza.

Medicinale werking van Marjolein

Ook Marjolein heeft een medicinale werking.
- Ontsmettende werking bij keel ontsteking en ontstekingen van de bovenste luchtwegen.
- Bij maag en darmproblemen. Helpt bij verstopping en een opgeblazen gevoel.
- Vermindert menstruatie pijnen.
- Verbeterd de bloedsomloop
- Stress en gevoelens van onrust.
- Examenstress, geeft u een goed gevoel.
- Marjolein olie om verstuikingen, zwellingen en pijnen ten gevolge van reuma te verzachten. Hiervoor smeer je de pijnlijke plaatsen in met de olie.

Marjolein kweken

Het is een éénjarige plant die je elk jaar opnieuw moet zaaien. Marjolein houd van kalkhoudende grond. Zaaien onder glas in Maart-April en zorgen voor voldoende vocht. Wanneer er geen nachtvorst meer optreedt kan je deze buiten uitplanten op een zonnige maar beschutte plaats. Oogsten doe je net nadat de bloemknoppen opengaan. Je mag deze dan afsnijden tot 5 cm boven de grond. De stengels in bosjes laten drogen op een droge en goed geventileerde plaats.

Marjolein en ongedierte

Heel goed om te ontsmetten. Maak kruidenzakjes met marjolein en leg deze in je bed tussen de lakens. Dit geeft een heerlijke geur en verdrijft huisstofmijt.