InfoCash

Artikel

Oregano in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 24-06-2010

Oregano is een kruid dat veel gebruikt wordt in de Middellandse zee gebieden. Ook in Europa begint dit kruid meer en meer aan bod te komen. We eten niet meer alleen Europese gerechten, maar proberen af en toe iets exotischer uit. Wil je meer weten over Oregano en zijn mogelijkheden, dan is het interessant om deze tekst te lezen.


Geschiedenis van Oregano

Oregano is een plant dat bij de Oude Grieken geluk en voorspoed bracht. In de Griekse Mythologie zou de godin Aphrodite de zoete smaak aan Oregano gegeven hebben als symbool van geluk en voorspoed. Getooid met oregano slingers gaven bruidsparen hun ja -woord als teken van vrede. Deze symbolische betekenis was ook van toepassing op graven waar Oregano als versiering gebruikt werd. Oregano op een graf betekende dat alles goed was met de overledene. De Romeinen gaven bosjes van het kruid aan elkaar cadeau als geluksbrenger. Het was pas in de Middeleeuwen dat men de geneeskrachtige eigenschappen van Oregano ontdekte.

Oregano: de plant


Oregano wordt ook wilde marjolein genoemd. Deze plant heeft grotere bladeren en bloemen dan marjolein.de stengels zijn rood en licht behaart. De ovale blaadjes zijn donkergroen en de bloemen rood. In tegenstelling tot Marjolein is Oregano een wintervaste ( geen strenge vorst), doorlevende plant.

Oregano als keukenkruid

Oregano is een typisch kruid dat niet mag ontbreken in de Griekse en Italiaanse keuken. Oregano is veel sterker van smaak dan Marjolein. Heeft een zoete en zacht pikante smaak. Ideaal om te combineren met tijm, rozemarijn en basilicum. Kan zowel in warme als koude gerechten gebruikt worden. Met mate gebruiken, de smaak kan anders de overhand krijgen. Geschikt om zowel, kip, lams, varkensvlees als vis mee te kruiden. Soepen, pasta’s en gehaktbrood. In omeletten en bij kaas gerechten. Oregano zou bij warm weer verhinderen dat melk verzuurt.

Medicinale werking van Oregano

Thee van Oregano kan heilzaam zijn bij hoofdpijn, menstruatieklachten, bronchitis, griep, verkoudheid en hoesten. Zowel virale als bacteriële infecties. Astma, gordelroos en lage bloeddruk. Oregano olie is geschikt bij reuma, artritis en spierpijnen. Oregano is versterkend en werkt opwekkend, slijmoplossend en krampstillend. Net als Marjolein moet je oppassen bij zwangere vrouwen.

Oregano kweken

Oregano is een doorlevende plant die als je hem goed verzorgt, jaren gebruikt kan worden. De plant is echter niet bestand tegen wintervorst en moet dus voor de winter op een vorstvrije plaats gezet worden. Vooral de blaadjes kunnen gebruikt worden en als je Oregano wil drogen moet je voor de bloei oogsten. Oregano kan ook gezaaid worden en eind mei uitgeplant in de tuin. Groeit het liefst op een zonnige plaats en goed bemeste en gedraineerde grond. Cocoate of vochthoudende gel korrels houden de grond op de juiste vochtigheidsgraad. Gedroogde oregano moet je in een goed afsluitbare glazen pot bewaard worden om de smaak intensiteit te behouden.

Oregano en ongedierte

Vooral geschikt om mieren te verdrijven. Deze ijverige beestjes houden niet van de sterke geur.