InfoCash

Artikel

Peterselie in je kruidentuintje

Auteur: rpoelke | geschreven op 05-07-2010

Peterselie is een Europees kruid dat al eeuwen in deze regionen te vinden is. Peterselie is veelzijdig en kan zowel als kruid en groente gebruikt worden. Willen jullie meer weten over peterselie dan moet je zeker verder lezen.


Geschiedenis van peterselie

Geschiedkundig is er niet veel informatie over peterselie te vinden. Peterselie was vrij vlug wereldwijd gekend om zijn voedzame en gezonde eigenschappen. Voor de oude Grieken was het een heilige plant, Asterix en Obelix stopten bosjes peterselie in de oren om het gezang van de bard niet te moeten horen. Het werd door Karel de Grote aanbevolen om te telen omwille van de gezonde eigenschappen en hoge voedingswaarde die de plant heeft.

Peterselie: De plant

De plant heeft lange groene stelen en sterk gekrulde enkelvoudige bladeren aan het uiteinde. Bovenaan is de stengel sterk vertakt. Het eerste jaar blijft deze vrij laag en heeft overvloedig veel bladeren. Het tweede jaar groeien de stengels uit tot 90 cm hoog en vormen bloemschermen. Wanneer deze plant in bloei staat is de smaak veel minder sterk. De bladeren kunnen gebruikt worden om te kruiden, maar ook als groente. De langgesteelde veelstralige bloemschermen hebben kleine geel groene bloemen.
Er zijn drie soorten peterselie:
- Krulpeterselie met sterk gekroezelde bladeren die mooi ogen als garnering.
- Bladpeterselie gladde bladeren en is veel fijner van smaak.
- Wortelpeterselie wordt geteeld om zijn penwortel die goed gebruikt kan worden in soepen en sauzen.

Peterselie in de keuken

Peterselie heeft een pittige geur en smaak en de zaden ruiken en smaken zeer sterk. De plant wordt zo rauw mogelijk gegeten en zit boordevol vitaminen en mineralen. De wortels zijn zeer geschikt om mee te koken of te gebruiken in soepen en sauzen. Wordt zeer veel als garnering en smaakmaker gebruikt op aardappelen, worteltjes, bloemkool en in tal van andere groenten combinaties. Kan ook als groente rauw en fijngesneden onder puree gemengd, in pesto bereidingen enz. Bladpeterselie is ideaal om in salades verwerkt te worden. De wortel van de wortelpeterselie kan geraspt worden in salades of meegekookt in soepen en sauzen. Meestal gebruikt men peterselie rauw en fijngesneden.
Receptje:
Bij het bereiden van paling of vis kan je een witte bechamelsaus serveren waarin je een gepureerde pasta van peterselie mengt. Peterselie gewoon in een blender pureren en deze pasta door de saus roeren. Niet laten mee koken.

Peterselie als medicinale plant.

Peterselie heeft een diuretische werking en verhoogt de urine afscheiding. Goed tegen hoge bloeddruk en helpt de menstruatie door te komen. Versterkt de blaas en vermindert de slechte geur in de mond. Peterselie knabbelen na een knoflook maaltijd vermindert de geur. Bevat veel vitamine A, vitamine C, IJzer en kalk. Bloedzuiverend, eetlust opwekkend en kalmerend. Helpt bij hoofdpijn, leverkwalen en nierstenen. Insektenbeten verzachten als je gekneusde peterselie bladeren over de pijnlijke plaatsen inwrijft. Bij depressie kan de peterselie olie als aroma therapie een gunstig effect verkrijgen. Peterselie zou een gunstige werking hebben op het liefdes leven, maar of dit waar is, is nergens bewezen. Peterselie kan wel allergische reacties uitlokken bij mensen die er overgevoelig voor zijn.

Peterselie kweken

Is een tweejarige plant, maar wordt meestal als éénjarige gekweekt. Zaaien kan van half februari tot half augustus. Heeft niet veel plaats nodig en kan eventueel zelfs in potjes op de vensterbank groeien. Groeit het best in de halfschaduw en heeft voldoende water nodig. Opgelet! Peterselie kan aangetast worden door bladluis en wortel vlieg. In de buurt van rozen zorgt het voor gezonde en mooiere bloemen.