InfoCash

Artikel

Tuiniers vrezen groeiend aantal snuitkevers

Auteur: jpdm123 | geschreven op 22-09-2010

Tuiniers en entomologen vrezen voor de snuitkever. De snuitkever is met een enorme groei bezig in Nederland en dit leidt tot problemen en overlast in de tuinen en parken.


Problemen in tuinen door de snuitkever

Op dit moment zijn er vele duizenden snuitkevers actief in Nederland. De snuitkever die zo berucht is om de schade die hij toebrengt door de vraat aan granen en andere planten. Tuiniers zijn er dan ook helemaal niet blij mee dat de snuitkever met zo'n opmars bezig is, omdat ze allemaal gaten vreten in blaadjes. Daar komt ook nog bij, dat de snuitkever zeer lastig te bestrijden is. Overdag slapen ze, en 's nachts zijn ze actief. Ook zijn ze heel sterk, zo kunnen ze bijvoorbeeld de strengste winters overleven.
Keverdeskundige Hellingman ontvangt naar eigen zeggen dagelijks tientallen e-mails en telefoontjes van verontruste tuineigenaren die melden dat hun tuinen compleet worden opgevreten. Vooral de conifeer, klimop en rododendron zijn populair onder de vraatzuchtige kevers.

Snuitkever als onkruidbestrijder

Aan de andere kant heeft de snuitkever zo ook weer zijn positieve dingen.
Zo is in 2001 aangetoond dat de snuitkever als "bestrijdingsmiddel" gebruikt kan worden tegen wateronkruid.
Destijds werd op advies van Arnold Pieterse, bioloog en wetenschappelijk medewerker van het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen), de snuitkever ingezet. De snuitkever is een insect dat uitsluitend van Salvinia leeft, aldus het KIT. De volwassen insecten eten de bladeren, maar belangrijker is dat de larven zich in de plant zelf ontwikkelen en daar zoveel schade aanrichten dat de Salvinia sterft. Op een dergelijke manier zijn eerder Salviniaplagen bestreden in Australie, Zuid Afrika, Zimbabwe en Ivoorkust. In Senegal en Mauritanie werden 1600 snuitkevers gekweekt en vervolgens vanaf juli 2000 regelmatig op verschillende plaatsen uitgezet. In 2001 bleek de snuitkever dus een goed wapen tegen wateronkruid.

Conclusie

Zo wordt de snuitkever dus enorm gevreesd door tuinieren als een vreselijk insect die bladeren kapot vreten. Maar aan de andere kant wordt de snuitkever juist ook weer gebruikt als wapen tegen wateronkruid.
Er zullen dus mensen zijn die blij zijn met de snuitkever, maar momenteel wordt de snuitkever toch als probleem gezien. Dit, omdat de snuitkever zich nu vooral in tuinen en parken bevinden, waar ze alles kapot vreten. Ze zijn echter niet gemakkelijk te vangen en zo kunnen ze dus ook niet worden uitgezet op een plek speciaal tegen wateronkruid.
Het is voor tuiniers dus vooral afwachten op een bestrijdingsmiddel tegen de snuitkever en verder valt er niets te doen dan het maar aan te kijken.