InfoCash

Artikel

Lente in je tuin

Auteur: rpoelke | geschreven op 13-10-2010

In de lente komt alles weer tot leven. Officieel begint deze op 21 maart, maar voor boer en tuinder begint deze wanneer de grond weer te bewerken is. Wil je weten wat je in de lente allemaal kan doen in de tuin dan moet je zeker verder lezen en mijn teksten volgen.


De grond voorbereiden

Zodra de grond begint op te warmen en alle sneeuw is ontdooit moet de grond worden voorbereid. Eerst en vooral moet de grond omgewoeld of geploegd worden. Dit moet diep genoeg gebeuren omdat dit de grond beter toegankelijk maakt. De grondstructuur wordt fijner en beter.

Voordelen van ploegen of omscheppen

Tijdens het ploegen of omscheppen, wordt niet alleen de structuur fijner, maar worden ook compost en natuurlijke mest onder de grond verdeeld. Deze zet zich langzaam om in vruchtbare humus die dienst zal doen om je planten beter te laten groeien. Het regenwater dat in deze periode regelmatig valt zal gemakkelijker een weg banen naar het onderliggende grondwater, waar het een reserve vormt voor warme zomers. Hoe fijner de grondstructuur, des te beter zal bij grote droogte het vocht uit de grond naar de wortels stromen zodat de planten niet direct uitdrogen. Wacht je met ploegen of omscheppen tot het te warm is, dan krijg je zeker geen fijne structuur meer van de grond.

Verticuteren van je gazon

Het begin van de lente is uiterst geschikt om ook je gazon te verticuteren. Niet alleen om de grond beter doorlaatbaar en luchtiger te maken, maar ook om de grasstengels lichtjes te verwonden zodat er zijtakjes komen en het gras weer dikker zal gaan groeien. Waneer je het gazon regelmatig verticuteert, moet je deze minder vlug weer inzaaien.

Het zaaien van je planten

Voor een tuinier begint de lente om te zaaien pas in april. Zaai je te vroeg dan gaan deze onvoldoende snel groeien, bevriezen wanneer er nog nachtvorst optreedt of nieuw zaad vormen nog voor de plant volgroeid is. De plant zal dan niet bruikbaar zijn voor consumptie.