InfoCash

Artikel

Dolmabache Paleis

Auteur: JoostB | geschreven op 03-12-2010

Het Dolmabahçe-paleis werd gebouwd in 1856 tijdens de regeringstijd van sultan Abd-ul-Mejid, op dezelfde plek waar eerst het paleis van Beşiktaş stond. Hier meer over het prachtige paleis in Istanbul.


Het paleis

De Sultans zijn uit het sterk verouderde Topkapi-paleis weggetrokken naar het Dolmabahçe-paleis, omdat daar wel de moderne luxe was. Er is geen traditionele Ottomaanse bouwstijl, omdat de sultan wilde dat het er hetzelfde uitzag als alle andere Europese paleizen in die tijd. Het paleis heeft veel pracht en praal. Het duurt eeuwen voordat je alles in het paleis gezien hebt, ook omdat alle zalen zo enorm zijn. Er zijn erg veel versieringen in alles aangebracht. Die kleuren zijn erg opvallend, en het is dan ook een lust voor het oog. Elke kamer of zaal heeft zijn eigen stijl en kleuren, waar dan ook alles aan aangepast wordt. Bijvoorbeeld de stoelen en de tapijten zijn in dezelfde kleuren en printen.

In de grote zaal hangt een reusachtige kroonluchter die wel 4,5 ton weegt! De zaal lijkt net op een Kathedraal; het is ook zo groot en versierd.

Het gebouw is niet echt in harmonie met de omgeving. Midden in een drukke stad met opeengepakte huizen en mensen staat het paleis. Echter, het paleis heeft een grote tuin met een poort ervoor, waardoor je – als je binnenkomt –

wel het idee hebt dat je in het ‘paleisgebied’ zit. Je hoort het verkeer niet of nauwelijks.

Ik vond het gebouw erg indrukwekkend. Het begon al met de poort, waar net zoals in het helepaleis veel detail zit. Wel is het paleis in mijn ogen een beetje over the top, maar voor bezoekis het prachtig om te zien en imponerend. Detail speelt dus een grote rol in het paleis, en je kan er tien keer doorlopen, maar dan heb je nog steeds niet alles gezien. Ik vond het imponerend, en mooi om er een bezoek aan te brengen!


InfoCash

Artikel