InfoCash

Artikel

Toetachamon, de Farao

Auteur: antrax | geschreven op 06-04-2011

Toetanchamon een jonge farao die maar kort mocht regeren, heeft een grote geschiedenis achtergelaten. Een jongen geboren in Thebe, die niet had gedacht om op 9 jarige leeftijd Farao te worden en een land te regeren. Helaas is zijn leiderschap, het gene dat zijn leven heeft beeindigd.


Farao Toetachamon.

Rondom  1350 voor Christus werd Toetanchamon geboren, zijn vader Achnaton en tot op heden een nog onbekende vrouw zijn de ouders van Toetanchamon.  Op 9 jarige leeftijd werd hij uitgeroepen tot farao en trat in zijn vaders voetsporen.  Hierna trad hij in het huwelijk met zijn halfzus Achensenhamon en  kreeg hierbij 2 kinderen die helaas het levenslicht niet mochten zien. Ze waren bij de geboorte overleden.  

Op 37 jarige leeftijd overleed zijn vader en trad de toen nog 9 jaar oude Toetanchamon in de voetsporen van zijn vader. Al vrij snel liet hij zijn eigen grafplaats bouwen, mogelijk omdat hij wist dat hij niet oud zou worden. Toen hij begon met zijn leiderschap vond hij dat iedereen elke god mocht vereren, zijn vader vond dat er maar 1 god vereerd mocht worden.  Deze god was Aton, maar Toetanchamon vond dit onzin.  Door zijn  regels en wetten werd hij goed geeerd bij de mensen, de mensen in Egypte waren bang dat de andere goden boos zouden worden als ze maar 1 god mochten aanbidden.

Toetanchamon vermoord?

Op 19 jarige leeftijd kwam Toetanchamon om het leven, achter zijn oor waren duidelijke wonden zichtbaar, wat er op zou duiden dat hij vermoord is door iemand. Mogelijk zelfs door zijn eigen opa, omdat deze ook graag een farao wou worden.  Doordat hij zo jong vermoord werd, was zijn graf nog niet klaar, en werd hij tijdelijk eerst in een kleine graf begraven.  De graftombe van Toetachamon werd later dichtgegooit met puin om zo grafrovers weg te houden bij zijn eigendommen.  Toetachamon liet verder geen kinderen achter.

Toetanchamon graf vervloekt?

In 1922 werd de graftombe van Toetanchamon ontdekt door de archeoloog Howard Carter,  het bijzondere aan zijn graftombe, was hoe intact de boel nog was. De meeste graven van farao’s waren leeggeroofd en in sommige waren ook sporen van vernieling aangetroffen.  Op de zegel van het graf stond de tekst “  Wie de slaap van de Farao verstoort, zal worden aangeraakt door de vleugels van de dood” . Men schenkte er geen aandacht aan tot de eerste persoon komt te overlijden. Op 5 april 1923 overleed Lord Carnavon, plotseling op het zelfde moment valt in heel Cairo het licht uit, deze ging ook vanzelf weer aan. Het vreemde aan het verhaal is, dat op het moment dat Lord Carnavon komt te overlijden, zijn hond in Engeland ook overlijd.  De jongste broer van Lord Carnavon volgt enkele weken later.  Professors sterven ineens, en waneer de Egyptische autoriteiten een waarnemer sturen, sterft deze ook plotseling. Het totaal ligt op 17 mensen die overleden zijn, in de zoektocht na wie Toetanchamon was.