InfoCash

Artikel

Het Asklepion van Epidauros.

Auteur: RoadRunner939 | geschreven op 17-05-2011

Dit artikel gaat over de tholos en het stadion van het Asklepion van Epidauros. Wat is een Tholos en waarvoor werd deze gebruikt? En zaten er echt slangen in het labyrint eronder?


De Tholos.

Bij Epidauros bevond zich ook een zich ook een rond, wit gebouw. Dit heette de Tholos. Er zijn heel wat delen van teruggevonden. De ingang was erg mooi versierd en aan de buitenkant stonden veel mooie zuilen. Het gebouw had een bronzen plafond dat weer met andere zuilen werd hooggehouden. De vloer had een zwart wit ruitjes patroon en binnen stonden vroeger ook pilaren met daarop de namen van de genezen, hun ziektes en hoe ze genezen waren. Van binnen was het gebouw ook erg mooi beschilderd met wandschilderingen van Pausias, een schilder. Onder het gebouw bevond zich een labyrint met een waterput in het midden. De functie van de gebouw is niet 100% zeker. Het ronde gebouw boven de grond was waarschijnlijk een heilige plek waar men Asklepios kon vereren of bedanken voor genezing. Het labyrint was waarschijnlijk een soort opslag voor Epidaurosslangen. Hiervan werd er altijd een aan een nieuwe vereringplaats van Asklepios gestuurd als deze er was. Een deel van de teruggevonden resten van de Tholos ligt inmiddels in het museum bij Epidauros waar ze ook een deel hebben kunnen herbouwen. Ook is hier een beeld van Asklepios en een beeld van zijn dochter Hygieia te vinden. Ook zijn er stenen leeuwenkoppen van Asklepios’ tempel te vinden. Verder kan je er ook veel medische instrumenten terugvinden die echt zijn gebruikt in het Asklepion. De meest mooie stukken liggen echter al in Athene in het museum, daarom zijn hier vooral de mooist bewaard gebleven brokstukken van het Asklepion te vinden.

 

Het Stadion.

Er ligt in Asklepios ook een redelijk goed bewaard gebleven stadion. De lengte is ongeveer 180 meter. Er werden eens in de vier jaar de grote Asklepieia georganiseerd. Dat was een sportevenement ter ere van Asklepios. De lange zijde is nog bijna in originele staat, de andere zijde is echter helemaal vervallen.