InfoCash

Artikel

Mode en schoonheid in Egypte

Auteur: ABelle | geschreven op 02-10-2011

Egypte, het land vooral bekend van de farao's, pyramides en de vele goden. Maar ook speelde de mode en schoonheid in dit land een zeer grote rol, vooral bij de vrouwen. Alleen al bij de opgravingen vond men behalve mummies ook vele kledingstukken en schilderijen en beelden die een indruk gaven hoe men vroeger in het oude Egypte gekleed ging.


Egypte:

Het land Egypte, zeer bekend om zijn pyramides en hierdoor een veel bezocht toeristenland kent een grote voorgeschiedenis. Zo stond dit land ook enorm bekend om zijn vele goden en elk god stond voor iets anders.

  • Anoebis - De god van de doden had de gestalte van een jakhals.
  • Sobek: Deze god met de kop van een krokodil was voor de Egyptenaren een goddelijk wezen, evenals de zon,uit de golven voortgekomen.
  • Bes: De god die pasgeborenen en volwassenen beschermden, werd vaak als beeld opgehangen om kwade geesten te weren.
  • Bastet: De godin met het hoofd van een kat werd in verband gebracht met vreugde en blijdschap.

 

 Mode en schoonheid:

 Mode en  schoonheid speelde en speelt nog steeds een grote rol in Egypte.

Mummies en opgegraven kledingstukken, beelden en schilderijen gaven weer hoe men vroeger gekleed gingen. Wegens de brandende hitte waren deze kledingstukken vaak luchtig. Op een kleine lok na was ook al de haren afgeschoren om luizen en ander ongedierte te weren. Mannen droegen vaak een eenvoudige linnen lendedoek vanaf de heupen tot aan de knieén.De rijkere mannen droegen een vaak langer exemplaar met plooitjes.

De Egyptische vrouwen gingen vaak gekleed in een nauwsluitend japon meteen soort van bretels. De rijkere vrouwen hadden vaak zo'n exemplaar van een doorschijnend gaasachtige stof met kraaltjes afgewerkt.

Mannen en vrouwen hielden veel van gouden sieraden afgezet met edelstenen zoals:

  • blauwe lazuursteen
  • bruin kornalijn
  • felblauw turkoois

Edelsmeden wisten van deze edelstenen mooie sieraden te maken. Halssieraden, armbanden, oorknoppen etc. Helaas was dit meer iets voor de rijkere dames, de meesten moesten zich tevreden stellen met bloemen, amuletten op schelpen.

Vooral op schilderijen en aan diverse beelden kan men zien hoe de Egyptenaren vroeger gekleed gingen. Vaak hadden de goden een lendedoek voor en waren de godinnen van een strakke jurk voorzien.