InfoCash

Artikel

Boekverslag Kaas

Auteur: haspeltje | geschreven op 02-07-2012

Dit artikel is een boekverslag over het boek Kaas van Willem Elsschot. In dit boekverslag staan achtereenvolgens beschreven: de personages, het verhaal, de motieven en het thema en de boodschap.


Boekverslag Kaas

-Het Boek

De titel: Kaas

De schrijver: Willem Elsschot

Uitgever: Salamander klassiek

Jaar van uitgave: 1998

Dikte: 1.5 centimeter, 114 bladzijden

Grootte: 210 vierkante centimeter

Kleur: Geel met zwarte beschrijving, en een zwart met wit kleurige muizenval

 

-De Personages

Frans Laarmans is de hoofdpersoon uit dit boek waar alles om draait. Alles is ook uit de ogen van hem geschreven. Frans is een niet al te slimme man die zich erg makkelijk een baan, om zodoende ook bij de “belangrijke personen” te horen. Maar gelukkig heeft hij nog een slimme vrouw. Ook heeft hij een hoge eigen dunk. Dat blijkt als hij net te horen heeft gekregen welke baan ze voor hem hebben.

Op de tram onderweg naar huis voelde ik me al een heel belangrijk mens.

 Fine is de slimme vrouw van Frans omdat ze er voor zorgt dat hij een briefje krijgt dat hij 3 maanden niet op het kantoor hoeft te komen. Zodat hij als zijn kaasavontuur mislukt hij terug kan vallen opzijn oude werk.

De slotsom van ons laatste bedconcilie was dat de kaasondermening moet doorgezet worden zonder ontslag te nemen op het werf. Mijn vrouw zegt dat mijn broer, de dokter, dat in orde kan maken. Die moet zorgen voor een certificaat waardoor ik drie maanden verlof krijg om uitrusten en weer op te knappen van een of andere ziekte die mij broer wel vinden zal. Zijzelf heeft er dat op bedacht.

 Jan is de zoon van Fine en Frans. En heel erg slim, want hij verteld zijn moeder allemaal moeilijke woorden. Ook kan hij het heel goed vinden met zijn moeder blijkt uit dit fragment.

“Waarom kijk je zo, Jan?” vroeg ik. “ik weet het niet,”lacht de jongen met een blik van verstandhouding in de richting van mijn vrouw.

 

 -Het verhaal

Op de begrafenis van zijn moeder ontmoet Frans meneer Van Schonebeke die hem wel een baan wil geven als kaashandelaar Frans neemt dat gelijk aan want dat lijkt hem wel wat. Als hij het tegen zijn vrouw vertelt zorgt die ervoor dat hij 3 maanden onbetaald ziekte verlof krijgt. Als hij hoort dat de kazen opgestuurd worden regelt hij een kantoor in zijn huis en agenten die zijn kaas moeten verkopen. Als hij de kaas heeft wacht hij op de eerste bestellingen van zijn agenten. Maar die komen maar niet. Dan besluit hij om zelf de kaas aan de man te brengen maar dat lukt ook niet. Dan zegt hij zijn baan als kaashandelaar op en stuurt de Kazen terug. Teleurgesteld gaat hij weer aan het werk als klerk.

 

-De motieven en het thema

Het thema in dit boek is KAAS!! Dit hele boek draait om kaas. Een ander thema kan zijn ego, want dat heeft Frans wel. De elementen die in dit boek zitten zijn: Het verkopen van kaas en de dood van Frans zijn moeder.

 

-De boodschap

De boodschap in dit verhaal is denk ik wel denk goed na voordat je een “betere” baan aanneemt want misschien heb blijkt de baan wel helemaal niet beter als dat je gedacht had. En luister goed naar je vrouw, want door zijn vrouw kon Frans gewoon weer terug naar zijn oude baan. Door dat slimme plannetje van zijn vrouw.

zie ook mijn andere boekverslagen