InfoCash

Artikel

Boekverslag Boven is het stil

Auteur: haspeltje | geschreven op 02-07-2012

Dit artikel is een boekverslag over het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker. In dit boekverslag staan achtereenvolgens beschreven: de personages, het verhaal, de motieven en het thema en de boodschap.


Boekverslag Boven is het stil

-Het Boek

De titel: Boven is het stil

De schrijver: Gerbrand Bakker

Uitgever: Cossee Amsterdam

Jaar van uitgave: 2006

Dikte: 3 centimeter, 263

Grootte: 240 vierkante centimeter

Kleur: Blauw, met wit, met bruin, met groen en met zwart

Geur: Het ruikt naar een enigszins nieuw boek

 

-De personages

Helmer is de absolute hoofdpersoon van het boek, het boek is helemaal om hem geschreven. Helmer is een eenzame in getogen man, die veel terugdenkt aan het verleden.

“als Riet meeat moest er een stoel uit de slaapkamer van vader en moeder gehaald worden. Die werd naast moeders stoel gezet, aan de kant van de keuken tafel.”

 

Henk is de knecht van Helmer, maar een erg luie jongen die erg puberend dwars is. Maar als hij moet werken doe hij het meestal wel. Hij is knecht omdat hij door zijn moeder naar Helmer is gestuurd.

“we moeten de schapen binnenhalen. Waarom? Ze gaan onen. Lammeren bedoel je. Ja. Kan je dat niet alleen. Nee. Ik heb je nodig. Moet ik dan hardlopen. Misschien wel. Ik ben ziek. Geweest. Ik ben bang. Je bent jong, je moet niet zeuren.

 

Ada is de buurvrouw van Helmer. Ada Is een hele aardige, jonge vrolijke

energieke vrouw met twee kinderen. Die vaak op de boerderij van Helmer komen.

 

Ada is nog jong, ze zal een jaar of vijfendertig zijn. Haar man is zeker tien jaar ouder, misschien wel vijftien. Ze barst van de energie, ze zou et liefst elke week bij mij komen schoon maken, en niet zoals nu één keer per jaar in april.

 

-Het verhaal

Als de tweelingbroer van Helmer overlijdt, moet hij de boerderij van zijn ouders overnemen. De relatie tussen Helmer en zijn vader is slecht doordat hij tegen zijn zin een boer is geworden. Als zijn zieke vader verzorgd moet worden brengt hij zijn vader naar de zolder. Hij krijgt contact met de vrouw die met zijn broer zou trouwen. Zij wil daar haar zoon op de boerderij komt werken als knecht. Deze jongen krijgt een bijzondere relatie met de vader van Helmer. In de lente komt Helmers vader te overlijden en vertrekt Helmer met de oude knecht naar Denemarken.

 

-De motieven en het thema

Het thema is dat Helmer een boer is terwijl hij dat niet hoort te zijn, en enkele motieven zijn:

Eenzaamheid: Helmer leeft nu in eenzaamheid op de boerderij.

Wraak: omdat zijn vader hem niet als opvolger wilde hebben verhuist Helmer hem nu naar boven.

 

-De boodschap

Ik denk dat er wel een boodschap in zit. Mijn idee van de boodschap is: houd goed de relaties met je familie leden en lieg niet uiteindelijk word komt de waarheid toch wel boven water. En doe vooral wat jij wilt, laat anderen je niet de les lezen.