InfoCash

Artikel

Boekverslag Bram Breedveld spits van Oranje

Auteur: haspeltje | geschreven op 13-07-2012

Dit artikel is een boekverslag over het boek Boven is het stil van Gerbrand Bakker. In dit boekverslag staan achtereenvolgens beschreven: de personages, het verhaal, de motieven en het thema en de boodschap.


Bram Breedveld spits van oranje

-Het Boek

De titel: Bram Breedveld • spits van Oranje

De schrijver: Casper van Koppenhagen

Uitgever: Klapwijk & Keijsers

Jaar van uitgave: 2006

Dikte: 2 centimeter, 201

Grootte: 228 vierkante centimeter

Kleur: Oranje, met wit en blauwe beschrijving

Geur: Het ruikt naar een muf boek

 

-De personages

Bram is de spits van Feyenoord en het Nederlands elftal, het is een erg rustige verantwoordelijke jongen jongen, die vooral voor zijn overleden broertje speelt. Hij is wel erg slim en doordacht, daarom lukt het zijn vriendin te bevrijden.

“De broertjes waren heel verschillend. Of beter, absoluut tegen polen. Waar bram rustig alles op zich af liet komen, snelde Tim vooruit, zijn impulsen achter na. Slim en gewiekst, dat zeker, maar een type dat in zeven sloten tegelijk liep. Bram voelde al heel vroeg de verantwoordelijkheid van de oudere en wijzere broer.

 

Simone de vrouw van Bram, is een hele nuchtere, vrouw die alles goed door heeft. Ze is erg slim maar toch ook een emotionele vrouw.

“hoe ‘ze’? Jij doet toch gewoon mee?” “Ik weet niet. Eigenlijk blijf ik liever hier, bij jou” “Doe normaal, man jij gaat gewoon spelen. Ze hebben je nodig. “Maar dan moet ik terug naar het hotel. Enne… dan ben jij helemaal alleen. Dat kan toch niet?” “Bram moet jij nou eens even goed naar mij luisteren. Ik heb net acht dagen in mijn uppie in een koude kamer gezeten, met nauwelijks te eten en te drinken. Ik wist niet eens zeker of ik nog wel wakker zou worden. Dan moet ik het toch nog wel een dagje zonder jou kunnen uitzingen, denk je niet?

 

John Heitinga de coach van het Nederlands elftal. Een Hele intelligente man die erg zeker van zijn zaak is en weet wat hij wil.

Heitinga ging onverstoorbaar verder: Van Dinteren en Kruiswijk. “De fitste van de groep, sprak inspanningsfysioloog De Zeeuw. Hooguit een beetje parmantig. Heitinga liet even een stilte vallen. “Pardon, wat doe je dan met Luijendijk en Ebongue?” Bergkamp was licht verbijsterd. “Die gaan zeker mee.”

 

-Het verhaal

Bram wordt uitgenodigd voor het WK 2020 met het Nederlands elftal. Maar dan begint alle ellende. Hij wordt bedreigd door de ETA hij mag alleen maar slecht spelen. Anders wordt zijn vrouw ontvoerd. Dit doet hij niet, dus wordt zijn vrouw ontvoerd, en later ook nog assistent Been. Uiteindelijk wordt de hele bende opgerold, en kan Bram de finale goed spelen. Helaas helpt het niet want ze verliezen van Argentinië.  

 

-De motieven en het thema

Het thema is het WK 2010, want daar draait alles om. Enkele motieven zijn:

Bedreiging: Bram en nog een aantal voetballers worden bedreigd door de ETA.

(Broeder)Liefde: Bram speelt die WK eigenlijk helemaal voor zijn overleden broertje, en dat is zekere een stukje broederliefde, en als alles weer goed is zie je de liefde tussen Simone en Bram

 

 

-De boodschap

Ik denk dat er wel een boodschap in zit. Mijn idee van de boodschap is: Pas op vertrouw niemand, en als je bedreigd wordt, doe dan wat er gezegd word, want dan komt uiteindelijk alles toch weer goed. Ook is het doel echt wel vermaken, want er wordt een heel WK beschreven dat ten eerste niet komt, en al helemaal in de toekomst is. En met spelers van nu die een generatie verder zijn geplaatst, wat ik erg leuk vind.