InfoCash

Artikel

Musical wat en hoe

Auteur: jaah10 | geschreven op 16-12-2012

Inleiding: Ik heb hier een verslag over het aspect: musical. wat is een musical en hoe is het ontstaan? ik bespreek de volgende punten: Wat is een musical? Geschiedenis van musical. Musical in Nederland. Mijn ervaring met musicals. en wat speelt er nu


Het verslag

Wat is een musical?

 

In feite is het heel simpel om te vertellen wat een musical is. Een musical is in principe een combinatie van zang, dans en toneel. Het toneel staat wel centraal. In een musical wordt het verhaal op een interessante manier opgevoerd. Een musical haalt zijn kracht uit de muziek die er vaak op de goede momenten in zit.

Geschiedenis

De eerste musicals werden aan het eind van de 19e eeuw opgevoerd in New York. Het kwam voort uit vaudeville. Dit is een soort muziektheater met veel liederen. Het belangrijkste verschil tussen musical en vaudeville is dat de musical een doorlopend verhaal heeft. Daardoor kwam musical ook in de buurt van opera. De scheiding tussen musical en andere verwante genres zijn niet eenvoudig. Daarom is er ook niet zo makkelijk te zeggen wat nou de eerste musical in de geschiedenis was. Dat zou bijvoorbeeld The Black Crook uit 1866 kunnen zijn. Maar ook de Boat Show uit 1927. Broadway in New York, en het West End in Londen zijn internationaal bekend als belangrijke plekken voor de musical.

Musical in Nederland

In 1957 werd de eerste musical in Nederland geïmporteerd vanuit Amerika.  Deze musical heette: ‘Porgy and Bess’. Porgy and Bess was van oorsprong een opera die in 1935 door George Gershwin is gecomponeerd In de jaren zestig kwamen de eerste Nederlandse producties op de planken. Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink schreven de eerste originele Nederlandstalige musicals, zoals ‘Heerlijk duurt het langst (1965)’ en ‘En nu naar bed (1971)’. In de jaren tachtig vierde theater Carré zijn 100-jarig bestaan met de musical ‘Cats’.

Als je het over musical in Nederland heb dan denk je aan Joop van de Ende. Hij opende musicaltheaters in Scheveningen, Utrecht en Amsterdam in 1991 maakte Joop van den Ende zijn eerste eigen musical, het toneelstuk ‘Cyrano de Bergerac’  werd ‘Cyrano de Musical.’

Nederland is een populair musicalland geworden. De bezoekersaantallen liggen in vergelijking met andere landen erg hoog.

Mijn ervaring met musicals

Ik ben naar de volgende musicals geweest: Mamma Mia, Tarzan, Ciske de Rat, Zorro, Saturday Night Fever.

Een goed voorbeeld van het verschil tussen een film en een musical kan je goed zien bij Ciske de Rat. Ik denk dat iedereen wel het verhaal kent van Ciske de Rat. De meeste vinden het een erg zielig verhaal en bij een musical wordt dit gevoel nog meer versterkt. Door het gevoel wat er tijdens de zang in wordt gelegd is vaak erg overweldigend een het raakt je goed.

Het is voor iedereen verschillend of hij/zij wel houdt van een musical of niet. Ik persoonlijk vind een musical beter dan een film. Je wordt meer meegenomen in het verhaal doordat de spelers zich ook naar het publiek kunnen richten.

Wat speelt er nu

Ook nu worden er overal musicals opgevoerd. In naam van Joop van de Ende producties draait er nu: Wicked, The Little Mermaid, Hij gelooft in mij en Aspects of love.

Van Wicked is de einddatum alweer bekend en Wicked stopt dan ook op 11 januari.

En dankzij Albert Verlinde Entertainment speelt er nu ook Shrek de Musical!

En misschien wel de mooiste musical die nu draait is Soldaat van Oranje. Deze musical brengt gevoelens naar boven wat geen andere musical voor elkaar krijgt. In Soldaat van Oranje wordt gebruik gemaakt van de nieuwste technieken waaronder een ronddraaiende zaal. Het decor wordt volledig gebruikt op de beste manieren.