InfoCash

Artikel

De goede week

Auteur: kroketo96 | geschreven op 01-04-2010

Iedereen kent misschien wel Pasen. Maar weet jij wat de goede week is??


De vastentijd

De goede week is voorafgegaan door de vastentijd. Deze tijd begon op aswoensdag, deze dag staat symbool voor de vergankelijkheid van de mens. Mensen nemen hun palmtakje van het voorbije jaar mee laten het verasen en krijgen een kruisje van de priester. Dit ritueel gaat gepaard met de woorden "gedenk mens dat gij van stof zijt en tot stof zult wederkeren".

Palmzondag

Op het einde van de vastentijd vind zich de goede week plaats. Deze week word steeds gestart met Palmzondag. Deze dag is een verwijzing naar de intrede van Jezus in Jeruzalem.
Jezus zat op een ezel en mensen wuifden met palmtakjes (de palmtakjes die wij nu op Palmzondag krijgen is een takje van een buxus).

Witte donderdag

De tweede dag van de goed week is Witte donderdag. Deze dag is misschien wel beter gekend als het laatste avondmaal. Jezus nodigde zijn apostelen uit,hij wastte hun voeten en brak voor de eerste keer het brood(begin van de eucharistie). Hij voelde dat hij ging veraden worden en wist dat iemand van de tafel hem zal veraden. Hij zei dat als de haan driemaal zal kraaien dat hij veraden zou worden. Hij ging naar de olijfberg en werd gekust door een aantal Hoogpriesters en Judas. Dit was het teken voor de soldaten dat afgesproken was met Judas. Jezus werd nu opgepakt en werd veroordeeld.

Goede vrijdag

Eigenlijk is Goede vrijdag niet echt een goede vrijdag.Op dag werd Jezus naast een groot seriemoordenaar gezet en werd gij gekozen voor kruisiging. Hoogpriesters overtuigden namelijk het volk om te stemmen op Jezus. Vervolgens volgt de kruisweg die op plekken verschilt tussen 14 en 15 staties.

Stille zaterdag

Stille zaterdag is eigenlijk de rustdag van de Goede week.Mensen denken na en gaan naar de kerk. In de tijd van Jezus werd Jezus in een graftombe gelegd met een Sterk rotsblok voor. Mensen gingen bidden voor Jezus en rouwden om het overlijden.

Pasen

Pasen is de dag van de verijzenis van Jezus. Ondanks Jezus,een groot rotsblok had liggen voor de graftombe moest hij uit zijn dood zijn opgestaan en naar de hemel zijn opgestegen. In alle kerken is er een speciale eucharistieviering met muziek ect...


InfoCash

Artikel

RELEVANTE ARTIKELEN