InfoCash

Artikel

De Shah-diamant

Auteur: hardness | geschreven op 05-05-2010

Met een grootte van 88,70 karaat is de Shah-diamant met zijn staafvorm wel één van de opmerkelijkste van alle beroemde diamanten.


Gravures

Golconda, gekend als dé vindplaats van diamant in India, is waarschijnlijk ook de plaats waar de Shah gevonden werd. In deze diamant staan er drie opschriften gegraveerd. De eerste gravure luidt "Bourhan-Nizam-Shah-II, 1000" (Mohammedaanse kalender), die plaatst de steen in de handen van de heerser van de Indiase provincie Achmednager in 1591. De volgende zegt : "Zoon van Jehangir Shah Jehan-Shah, 1051". Dit verwijst naar Shah Jehan. Deze bouwde de Taj Mahal (betekenis : "Elect van het Paleis") voor zijn geliefde koningin Mumtaz Mahal, de datum komt overeen met 1641. De derde inscriptie zegt "Kadjar Fath Ali Shah". Die was de sjah van Perzië in 1824.

Bezitters

Zoals uit de inscripties blijkt, heeft deze bijzondere diamant verschillende bezitters gehad. Van de heerser van de Indiase provincie Achmednager in 1951 naar Shah Jehan in 1627 toen hij de troon besteeg. De Franse juwelier en wereldreiziger Tavernier veronderstelde de steen zien aan het Hof van Aurungzeg (Jehan's zoon) in 1665. Men veronderstelt dat de diamant later in beslag is genomen door de Perzische veroveraar Nadir Shah in 1739 tijdens de plundering van de Grote Mogol schatten van Delhi. Toen is ook de derde inscriptie uitgevoerd. In 1829 is de Shah geschonken aan tsaar Nicolaas I van Rusland. Dit was de Perzische verzoeningspolitiek voor de moord op de Russische ambassadeur Alexander Griboyedoff in Teheran. Zo kwam de Shah terecht bij de kroonjuwelen van dat land. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de diamant van Sint-Petersburg naar Moskou gestuurd voor bewaring. Na de revolutie, werd door het nieuwe regime enkele schatten ontdekt die waren verborgen in dozen. Eén daarvan was de Shah. Nu is hij te bewonderen in het Kremlin als één van de zeven historische juwelen.