InfoCash

Artikel

Prinses Laurentien zet zich in voor taal

Auteur: Lichtpuntje | geschreven op 06-05-2010

Prinses Laurentien is geboren op 25 mei 1966. Ze is de dochter van Laurens Jan Brinkhorst. Deze is bekend als voormalig staatsecretaris van Buitenlandse Zaken, minister van Landbouw en Economische Zaken en fractievoorzitter in de Tweede Kamer. De prinses zet zich op allerhande manieren in op het gebied van de taal, grammatica en geletterdheid.


Het gezin

Op 17 mei 2001 trouwde Laurentien Brinkhorst in Den Haag met Constantijn van Oranje-Nassau. Constantijn is de derde en jongste zoon van Koningin Beatrix. Ze hebben drie kinderen: Eloise Sophie Beatrix Laurence (2002), Claus-Casimir Bernhard Marius Max (2004) en Leonore Marie Irene Enrica (2006). Eloise is het eerste kleinkind van Koningin Beatrix.

Taal en geletterdheid

Taal en geletterdheid vormen een rode draad in haar activiteiten. Voor het Koninklijk Huis voert ze af ten toe representatieve werkzaamheden uit. Zij zet zich daarnaast in voor projecten ter bestrijding van analfabetisme in Nederland en laaggeletterdheid onder volwassenheid. Ook stimuleert zij het lezen voor en door kinderen en jongeren. Zelf heeft ze een kinderboek geschreven onder de titel: “Mr. Finney en de wereld op zijn kop.” Zij is voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven. Deze stichting heeft tot doel laaggeletterdheid en analfabetisme in Nederland te bestrijden. In 2006 heeft zij het erevoorzitterschap van de vereniging Openbare Bibliotheken aanvaard. Naast deze taken is zij beschermvrouwe van de Nederlandse Luister en Braillebibliotheek, Stichting Handicap en Studie en de Genootschap Onze Taal.

Titel

Prins Constantijn en prinses Laurentien wonen tegenwoordig in Brussel. Door te trouwen met prins Constantijn heeft zij geen adeldom verworven, maar ze wordt wel officieel aangesproken met de woorden “Hare Koninklijke Hoogheid Laurentien Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, mevrouw van Amsberg-Brinkhorst. In het dagelijkse leven volstaat echter de betiteling “Prinses Laurentien”.


InfoCash

Artikel

RELEVANTE ARTIKELEN