InfoCash

Artikel

Schutspatroon Laurentius

Auteur: deezetjee | geschreven op 15-03-2010

Dit artikel gaat over het verhaal van St. Laurentius. De beschermheilige van koks en kokkinnen


Naamdagen

Voor een radioprogramma over de heilige Nicolaas (lees: Sinterklaas) op 6 december ooit zocht ik eens naar achtergronden van hem en andere heiligen en namen van mensen. Een Spaanse heilige van die naam bleek bekend te staan als de beschermheilige van alle negers en ook van slaven, lang geleden! En dan moet je weten wat we er tegenwoordig van maken als we het over zwarte piet hebben.

Het verhaal van St. Laurentius

Wel, dit is het verhaal van St. Laurentius, gestorven op 10 augustus in het jaar 258.
Begin augustus van dat jaar verordoneerde keizer Valeriaan dat alle priesters, decanen en bisschoppen ter dood gebracht moesten worden. Het was een tijd van de vervolging van het Christendom. Paus Sixtus II werd opgepakt en vermoord en men wilde beslag leggen op de bezittingen van de kerk. Laurentius, die deken was in die kerk, werd gearresteerd, maar hij vroeg drie dagen respijt om een inventaris te maken van alle bezittingen van de kerk. Merkwaardig genoeg kreeg hij daar toestemming voor. Laurentius gebruikte die drie dagen om alle waardevolle objecten te verkopen en het geld te verdelen onder de armen. Op de vierde dag keerde Laurentius terug, gevolgd door een heel menigte weduwen, wezen, leprozen, bedelaren, kreupelen, kinderen en oudere mensen. “Zie hier de werkelijke schatten van de kerk”, zei hij tegen de rechter. Hij werd direct ter dood veroordeeld omdat men hoopte dat hij daardoor zou opbiechten waar de schatten gebleven waren. Maar Laurentius toonde naast een opmerkelijke moed, ook een opmerkelijk gevoel voor humor. Toen de brandstapel in vuur stond, zei hij tegen zijn kwelgeesten: “aan één zijde is mijn vlees nu wel gaar, draai me om, en eet.” En hij stierf met zijn ogen gericht op de hemel.

Schutspatroon voor restaurant-eigenaren

St. Laurentius kan in een gebed of meditatie aangeroepen worden als je last hebt van spit of reuma. En hij is de beschermheilige geworden van koks en kokkinnen, en van restaurant-eigenaren. Bovendien beschermt hij tegen vuur.

Deze merkwaardige relaties, waarbij de gebeurtenissen rond de dood, tegelijkertijd symbool staan voor waar de geest van zo’n heilige helpt, komen veelvuldig voor bij deze heiligen. Laurentius gaf uiteindelijk zijn leven terwijl hij zijn lichaam aanbood als maaltijd, en werd bizar genoeg de schutspatroon van restaurant-eigenaren. Zelf werd hij door het vuur gedood, maar nu is hij een beschermer tegen vuur. Het lijkt er op alsof deze heiligen hun leven geven waarop ze daarna eeuwig bescherming bieden tegen dezelfde principes. Een andere bron vermeldt trouwens dat Laurentius ook de beschermheilige is van wijngaarden. Hoe deze relatie ligt is me niet duidelijk.