InfoCash

Artikel

De geschiedenis van IJsland

Auteur: vincentR | geschreven op 28-08-2010

Als men aan IJsland denkt, denkt men aan ijs en vulkanen. De geschiedenis van IJsland heeft ook behoorlijk wat te bieden. IJsland heeft zijn slechte tijden overleefd en is nu een republiek geworden. Laat u zich fascineren door het verhaal dat er achter dit eiland schuilhangt.
De onafhankelijkheid

In de negentiende eeuw ontwikkelden er zich in IJsland sterke onafhankelijkheidsbewegingen. Dit gebeurde in een periode waarin de industrie tot ontwikkeling kwam en waarin er meer contact was met de verschillende Europese staten. In 1906 werd er een telegraafverbinding tussen IJsland en Schotland aangelegd. In 1918 werd de onafhankelijkheid van IJsland erkend, maar als soevereine staat bleef het verbonden met Denemarken. In 1944 verkreeg IJsland volledig onafhankelijkheid. Tegenwoordig gaat het steeds beter met de economie.

De ontdekking

De eerste bewoners van IJsland waren Ierse monniken die het eiland tegen 800 na Chr. ontdekten en er zich terugtrokken als kluizenaars.
De eerste echte kolonisatie werd echter in 874 door de Noren uitgevoerd. Iedere kolonist kwam met een eigen boot, waarop hij zijn gezin en een groot aantal slaven meebracht. Hij koos zich een grondgebied en midden op dat terrein liet hij zich een tempel bouwen. Die tempel werd het symbool van de hele gemeenschap. De verschillende families verenigden zich niet tot één groep, maar ze bleven verdeeld en weldra begonnen ze elkaar onderling te bestrijden. Daarvan profiteerde de koning van Noorwegen in 1241 door zijn soevereiniteit over het eiland aan de bevolking op te leggen. In de daaropvolgende eeuwen en wel in het bijzonder nadat de koningkrijken Noorwegen en Denenmarken waren samengevoegd (1380), raakte IJsland - dat uitsluitend beschouwd werd als een gebied dat kon worden uitgebuit - in armzalige omstandigheden.