InfoCash

Artikel

Warenar, het oude maar toch moderne verhaal!

Auteur: JoostB | geschreven op 08-09-2010

Warenar, een theaterstuk geschreven 400 jaar geleden, maar toch nog steeds met hedendaagse elementen erin!


Het theaterstuk

Samenvatting
Warenar, een rijke, gierige man, is doodsbang dat zijn pot met goud gestolen wordt. Om te verbergen dat hij zo rijk is, leeft hij in armoede. Wel heeft hij een dochter, Claartje geheten. Deze jonge vrouw is hoogzwanger van Ritsert, maar diens oom Rijckert – de buurman van Warenar – heeft Claartje als zijn bruid gekozen. Hij doet Warenar een aanzoek, waar de oude man alleen maar achterdocht in ziet voor zijn pot met goud, en Warenar gaat zich steeds raarder gedragen. Hij verstopt zijn goudpot op het kerkhof maar wordt stiekem gadegeslagen door Rijckerts knecht Lecker. Lecker heeft gokschulden en steelt de pot. Dit wordt echter ontdekt, en wat later trouwt Claartje met Ritsert. Warenar geeft hem zijn pot met goud als bruidsschat, en hij is tot inkeer gekomen.

Thema's
Het hele stuk speelt rond de gierigheid van Warenar. Diens naam betekent echte dwaas, wat je dan ook terugziet in het stuk; hij is zo in zichzelf gekeerd en geobsedeerd door zijn goudpot, dat hij niet meer ziet wat er om hem heen gebeurt. Het thema is dan ook dat geld niet gelukkig maakt.
Een ander thema is dat de zwangerschap van Claartje eigenlijk pas mag voorkomen als ze een getrouwd vrouw is, wat dan ook in het algemeen geldt.

Waarom actueel?
Actueel is het stuk nog omdat de erin voorkomende thema’s tegenwoordig nog steeds gelden. Geld speelt in onze maatschappij een (misschien wel te) grote rol, wat je sterk terugziet bij Warenar. Bij sommige mensen bestaat hun leven alleen maar uit geld verdienen, of zien ze andere dingen dan hun geld niet meer.
Een ander actueel thema is dat de een vindt dat zwangerschap in een huwelijk thuishoort, terwijl de ander het niet uitmaakt. In onze huidige maatschappij groeit de gedachte dat seks voor het huwelijk, laat staan zwangerschap voor het huwelijk, echter sterk.

Auteur/uitvoerders

Auteur Pieter Cornelisz. Hooft (1581-1642), geboren in Amsterdam, schreef Warenar in het jaar 1616 in negen dagen!
Het toneel speelt is een Nederlands toneelgezelschap en is opgericht in 1996. Het wil dit seizoen toneelstukken van vroeger opnieuw opvoeren.