InfoCash

Artikel

Gewoon anders met pdd-nos- adhd

Auteur: Onbekend | geschreven op 08-01-2011

Met dit artikel wil ik andere ouders die met dezelfde problemen kampen laten weten dat ze niet alleen staan en dat ze als ze ervoor openstaan hulp kunnen krijgen. Ik heb lang getwijfeld en heb tot op heden geen spijt van deze beslissing. Ik heb een normaal kind hij is alleen beetje anders.


Peuterpubertijd ?

Ongeveer 2,5 jaar geleden kwam onze zoon in de peuterpubertijd. Tenminste dat dachten we.

Hij was koppig, werd boos als hij zijn zin niet kreeg en zijn favoriete woordje was nee. In eerste instantie maken we ons daar niet druk om, met de gedachte dat het een fase is en het vanzelf over gaat. 

 

Mijn bevindingen

Maar een jaar later is hij nog steeds niet uit deze fase en inmiddels bezoekt hij 3 dagdelen per week de peuterspeelzaal bij ons in de wijk. Wat mij opvalt is dat hij in de kring niet meedoet met de liedjes en dansjes, en als hij al danst begint hij rondjes te draaien om daar vervolgens ook niet meer mee op te houden. Het lukt hem niet om stil te blijven zitten en hij zit constant te friemelen, hij stopt zijn handen in zijn mond, bijt nagels en zit voortdurend met zijn handen aan z,n billen. Daarbij kan hij zich slecht concentreren, houdt hij erg vast aan de structuur op school en maakt hij nauwelijks tot geen contact met andere kinderen.

Intussen kom ik thuis met mijn zoon regelmatig in hoogoplopende situaties terecht, mijn zoon luistert niet tot zeer slecht en kijkt me eigenlijk nooit aan als ik met hem praat. Mijn zoon is heel bepalend in zijn gedrag, wanneer het niet gaat zoals hij het in gedachten heeft wordt hij erg boos en in het ergste geval krijgt hij een driftbui die wel drie kwartier kan duren. Daarnaast kopieert hij ook veel vooral negatief gedrag van andere kinderen.

De eerste stap

Tot overmaat van ramp krijg ik een telefoontje van mijn gastouder dat zij hem niet meer op wil vangen omdat hij voor haar onhandelbaar is. Ten einde raad ga ik een gesprek aan met de peuterleidster die mij vertelde tegen dezelfde dingen aan te lopen, daarnaast maakt ze zich zorgen om zijn fijne motoriek welke voor zijn leeftijd onder de maat is.

Verder onderzoek

De peuterleidster stelt ons voor om onze zoon te laten observeren door Yorneo, wij gaan hiermee akkoord en laatstgenoemde komt tot dezelfde conclusie er is iets aan de hand met onze zoon maar wat? Toch twijfelen wij nog en besluiten het nog een periode aan te kijken, er volgt echter een tijd waarin zijn gedrag grote problemen geeft en dat heeft ons doen besluiten om een verwijzing te vragen voor de GGZ afdeling kind en jeugd. Dit hebben wij gedaan omdat onze zoon binnenkort 4 jaar wordt en dan naar de basisschool gaat. Het lijkt ons verstandig om zo vroeg mogelijk onderzoek te laten doen zodat hij ook op school op de juiste wijze begeleid kan worden.

Diagnose ASS- ADHD

 

Inmiddels is hij geobserveerd, heeft hij een psychologisch onderzoek gehad en een IQ test gemaakt. Vlak voor de herfstvakantie hebben wij de diagnose ASS- ADHD gekregen, waar hij voor nu is ingedeeld in de restgroep PDD- NOS. Hij heeft dus een autisme spectrum stoornis met kenmerken van ADHD.

Hoe nu verder?

Wij zijn met hem de behandelfase ingegaan en inmiddels werken we met pictogrammen en een tijdklok. We hebben geleerd de signalen te herkennen en weten nu welk gedrag bij zijn leeftijd hoort en welk gedrag voortkomt uit zijn beperking. Op dit moment krijgt onze zoon geen medicatie.

De juiste keus

Ik ben blij dat we deze stap gezet hebben.  Dankzij het onderzoek hebben wij de juiste tips en ondersteuning gekregen zodat de rust in ons huis weer is teruggekeerd. Onze zoon is inmiddels 4 jaar en gaat met veel plezier naar de reguliere basisschool, hij vertoond op school geen grote uitval en krijgt daar waar nodig goede ondersteuning van de juf.

Met dit artikel wil ik andere ouders die tegen soortgelijke problemen aanlopen laten weten dat ze niet alleen staan en dat ze als ze willen en ervoor openstaan hulp kunnen krijgen. Ik heb lang getwijfeld en heb tot op heden geen spijt van deze beslissing.

Ik heb een normaal kind hij is alleen beetje anders.