InfoCash

Artikel

Voeding, een rekbaar begrip

Auteur: Dirkje | geschreven op 02-02-2011

Iedereen kent het begrip voeding, maar toch heeft het niet voor iedereen dezelfde betekenis. Een groot aanbod en tegenstrijdige berichten vanuit de media maken het er niet makkelijker op. Was het misschien ooit nog zo simpel, tegenwoordig is voeding een rekbaar begrip.


Voeding in de oertijd

Zonder voedsel kunnen we niet leven, daar is iedereen het over eens. In de oertijd was dat bijna het enige waar de mens de hele dag mee bezig was, het bijelkaar schrapen van zijn voeding. Het was een dagtaak. Met de evolutie van de mens en alle gemakken die deze moderne tijd met zich meebrengt zou je denken dat nu nog maar een klein deel van onze tijd besteedt wordt aan voeding. Maar is dat ook zo?

Gezonde voeding

Dagelijks worden we overspoeld met eten. Via de media worden producten aangeprezen en er is een overvloed aan verschillende voedingsmiddelen te vinden in iedere supermarkt. Het enige wat we hoeven te doen is kiezen en kopen. Maar daar lijkt een nieuw probleem ontstaan te zijn; kiezen lijkt niet meer zo vanzelfsprekend als het zou moeten zijn. Wist de oermens instinctief wat goed voor hem was, tegenwoordig lijken we de weg te zijn kwijtgeraakt.

Overvoeding

Lang niet alles wat in de winkels te koop is, is goed voor ons lichaam. Suiker, toevoegingen en chemische resten brengen ons lichaam meer schade toe dan dat het ons goed doet. Misleidende informatie en overtuigende gezondheidsclaims brengen ons in verleiding en in de war. Voeding heeft zijn oorspronkelijke betekenis verloren en lijkt een van de grootste problemen te worden van deze samenleving. Steeds vaker wordt het verband gelegd tussen voeding, gezondheid en verschillende ziekten. De lijst met chronische ziekten wordt steeds langer, mensen kampen met voedselintolerantie, allergieen en allerlei psychische aandoeningen. Volgens de VN sterven er zelfs meer mensen aan overvoeding dan ondervoeding.

Terug naar de basis

Zoals het woord al aangeeft is voeding bedoeld om het lichaam te voeden, in stand te houden. Maar tegenwoordig is lang niet alles wat met voeding aangeduid wordt gezond voor het lichaam. Met alle moderne middelen die we tot onze beschikking hebben zou het leven in dit opzicht toch makkelijker moeten zijn dan in de oertijd. Maar misschien wordt het eens tijd om ons af te vragen waar we de fout in zijn gegaan. En wanneer we nu eigenlijk beter afwaren...

Bron: Bio energetische voedingsleer Jan Dries