InfoCash

Artikel

Hooikoorts symptomen en tips tegen klachten

Auteur: ninafrerichs | geschreven op 11-02-2011

Op het moment dat de zon af en toe begint te schijnen en de temperatuur weer wat hoger is, komen ook de krokussen uit hun knop. Het aankomende warmere weer brengt veel voordelen met zich mee, maar als je hooikoorts hebt, is het ook een voorbode van veel niesen, hoesten, jeukerige ogen, hoofdpijn en in sommige gevallen slaapproblemen. Deze vervelende symptomem zijn voor sommige mensen zelfs reden om in algehele misere te vervallen. Wat is hooikoorts eigenlijk en wat kun je doen om hooikoortsklachten te verminderen? Welke tips zijn eenvoudig toe te passen en welke medicatie is er beschikbaar om hooikoorts klachten te verminderen?


Wat is hooikoorts?

Als je last hebt van hooikoorts betekend dat simpelweg dat je allergisch bent voor stuifmeel van pollen die door gras, planten en bomen verspreid worden. Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben last van een dan wel milde of zware vorm van hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is allergische rhinitis. Hoe warmer het weer en hoe droger, des te meer pollen zweven er door de lucht en hooikoortsklachten worden hier door versterkt. Het scheelt een hoop als het vochtig en regenachtig weer is, de pollen kunnen dan niet door de lucht vliegen en iemand met hooikoorts zal dan minder klachten ervaren. Hooikoorts ontstaat vaak voor het 25e levensjaar. Hooikoorts kan helaas niet genezen worden, maar er zijn wel manieren om klachten te verminderen.

Wat zijn bekende hooikoorts klachten?

Bekende en veelvoorkomende klachten die bij hooikoorts horen zijn; jeukende ogen, traanogen, verstopte neus, niesbuien, futloosheid, passiviteit en in sommige gevallen eczeem, hoofdpijn, en een loopneus.

Verminder je hooikoortsklachten

Er zijn diverse medicijnen beschikbaar om hooikoortsklachten te verminderen, maar laten we beginnen met de reguliere huis-tuin-keuken tips.

* Houdt ramen en deuren dicht op dagen dat er veel pollen in de lucht zitten (dit is na te kijken op de website van weeronline)

* Zorg dat uw vloer goed schoon is en stofzuig dagelijks om eventuele allergenen te verwijderen

* Schaf een luchtreiniger aan, een dure oplossing maar wel effectief.

* Draag een (zonne)bril om je ogen te beschermen tegen rondvliegend stuifmeel

* Wrijf zo min mogelijk in je ogen als je last hebt van jeuk

Indien men echt zwaar hooikoorts heeft, is het nuttig een arts te raadplegen. Een arts zal wellicht een van de volgende medicijnen voorschrijven of adviseren (enkele hiervan zijn ook bij de reguliere drogist verkrijgbaar);

* Mizollen (werkzame stof mizolastine)

* Livocab (werkzame stof levocabastine, verkrijgbaar in oogdruppels en neusspray)

*Allergocrom neusspray (natriumcromoglicaat)

* Prevalin (werkzame stof natriumcromoglicaat)

* Allerfre (werkzame stof loratadine)

Hooikoortsmedicatie komt vaak in tablet, neusspray of oogdruppelvorm, al is dit wel per merk verschillend. Sommige bovengenoemde medicijnen zijn geschikt om een allergie te voorkomen en andere zijn uitsluitend om klachten te doen verdwijnen of verminderen. Raadpleeg overigens eerst een arts als je denkt hooikoorts te hebben, deze kan je uitgebreid adviseren en vaak worden hooikoortsmedicijnen voorgeschreven door een huisarts, ook vergoed door de zorgverzekeraard. Hooikoorts blijft dus een lastige allergie, hoewel deze wel te bestrijden is door een aantal voorzorgsmaatregelen in acht te nemen, zoals hierboven genoemd.