InfoCash

Artikel

Geslachtziekte

Auteur: redsjiem | geschreven op 24-02-2011

Zoveel verschillende soorten geslachtsziekten. Hoe kom je eraan? Wat gebeurd er met je? En kom je er ooit weer vanaf? Allemaal vragen waarop ik antwoord probeer te geven in mijn artikel.


Geslachtziekte,

Een geslachtziekte,

Is een besmettelijke ziekte die men doorgaans alleen kan krijgen als men in contact komt met iemand die al een geslachtziekte heeft. in tegenstelling tot andere andere infectieziektes, die verspreid kunnen worden door bijv. Niezen,worden geslachtziektes altijd door seksueel contact overgebracht. Dit hoeft niet per se via de geslachtsdelen te gaan want ook de anus en de mond kunnen de besmetting overbrengen. Behalve het woord geslachtziekte wordt tegenwoordig ook wel het begrip soa (seksueel overdraagbare aandoening) gebruikt. Dit is een wat ruimer begrip omdat hieronder ook allerleu aandoeningen vallen die strikt genomen geen geslachtziekte zijn.

Hoe lang bestaat de ziekte al?

Geslachtziektes bestaan al sinds eeuwen. Uit oude geschriften blijkt dat mensen vroeger ook al aan geslachtziektes leden. De oorzaak van geslachtziektes werd soms wel gezocht in het hebben van gemeenschap met dieren, het woord 'syfilis' bijv. Betekent "varkensminnen' van gonorroe werd beweerd dat dit een ziekte was afkomstig van lama's. Ook werden geslachtziektes wel gezien als een straf voor overspel. Geneesmiddelen tegen geslachtziektes bestonden vroeger nog niet. De nadruk lag vooral op de preventie. Dat deze preventieve maatregelen vaak rigoureus konden zijn blijkt uit het ouder testament. Waarin verhaald word hoe mozes behalve de met geslachtziekte besmette moabitische vrouwen ook de door hen besmette mannen liet doden.

 

Verschijnselen,

De meest voorkomende verschijnselen bij geslachtziekten zijn afscheiding, jeuk, pijn bij het plassen, huiduitslag en klierzwellingen. Verder kunnen nog voorkomen zweertjes, wratten en een algemeen gevoel van ziek zijn. Niet altijd echter zijn er symptomen bij een geslachtziekte. Vooral gonorroe bij vrouwen kan geheel zonder klachten verlopen. Ook kunnen er symptomen zijn die echter niet als gevolg van een geslachtziekte worden herkend. Het is hierom verstandig om als men ook het minste vermoeden heeft aan een geslachtziekte te lijden een arts te bezoeken.