InfoCash

Artikel

Alles over het oor

Auteur: redsjiem | geschreven op 24-02-2011

Wat is het oor? En alles daar om heen, van ziektes tot oorsmeer, oorsuizen en ga zo maar door. hoe reinig je je oor, of doet je oor dit zelf? Allemaal leuke weetjes over het oor.


Het oor.

Oorhygiene,

Een gezonde oor reinigt zichzelf. Oorsmeer is dan ook een stof die de gehoororganen soepel en glad moeten houden, overtollig oorsmeer droogt op en valt uit het oor. Peuter niet met wattenstokjes e.d. Diep in het oor, de kans op ontstekingen en beschadiging van het trommelvlies wordt daardoor vergroot.

Oorontsteking.

Ontsteking van het uitwendige oor of gehoorgang. Ontsteking van de ruimte achter het trommelvlies word middenoorontsteking genoemd. Als er veel afscheiding in het oor is moet dit door de arts uitgespoten worden. Waarna de gehoorgang met alcohol wordt gedroogd. Bij jeuk helpen alcoholdruppels. Eventueel worden antibiotica gegeven.

Oorsmeer.

Oorsmeer of oowas, geel tot bruin mengsel van produkten der talg-en ceruminaalklieren in de uitwendige gehoorgang. Dat onderanderen dient om het trommelvlies soepel te houden. Bij propvorming kan gehoorsvermindering optreden. Het zelf peuteren in de uitwendige gehoorgang kan gevaarlijk zijn.

Oorspeekselklier.

De grote, voor het oor gelegen speekselklier, die zich ook achter de opstijgende tak van de onderkaak tot bovenhals uitbreidt. Haar afvoergang doorboort de trompetterspier van de wang en mondt uit naast de tweede ware kies van de bovenkaak. Als aandoeningen komen vnl. Ontstekingen en gezwellen voor. Bekend is de ontsteking op kinderleeftijd die veroorzaakt word door een virus, we spreken hier van bof.

Oorspiegel.

Een Voorhoofdspiegel of een van een lampje voorzien trechter, gebruikt voor inspectie van het oor vnl. Van het strommelvlies.

Oorsuizen.

Het horen van een geruis in het oor. Oorsuizen hoeft niet veroorzaakt te worden door ziekte, in een stille omgeving hoort iedereen de in zijn lichaam door de bloedstroom veroorzaakte geruisen. Meestal ontstaat oorsuizen echter door andere oorzaken. Het karakter van het oorsuizen wisselt sterk. Als het ruisen van de zee, als een brom- of fluittoon, soms zelf door muziek of stemmen. De voornaamste oorzaken van oorsuizen worden gevonden in aandoeningen van het oor. Zoals proppen of steenpuisten in het oor bij middenoorontsteking, verstopping van de buis van eustachius of afwijkingen aan de gehoorzenuw. Belangrijk zijn ook de stoornissen in de bloedsomloop zoals te hoge bloeddruk, bloedarmoede en arteriosclerose. Andere oorzaken zijn ontstekingen in de buurd van de oren, zoals keelontsteking of nierontsteking en suikerziekte valt hier ook onder. De behandeling van oorsuizen is natuurlijk bij elk mens verschillend. Het is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak, meestal word de oor uitgespoten, maar ook extra vitamine a en b kan worden voorgeschreven.