InfoCash

Artikel

Borstkanker

Auteur: redsjiem | geschreven op 25-02-2011

Alles over hoe borstkanker ontstaat wat er met je gebeurd en waar dit allemaal gebeurd. Ook hoe je borstkanker kan onderzoeken. Welke therapie er allemaal voor is, en hoe dit allemaal werkt.


Borstkanker.

 

Wat en hoe is borstkanker.

Borstkanker is een kwaadaardig gezwel dat uitgaat van de borstklier. Borstkanker is bij vrouwen de meest voorkomende vorm van kanker die vooral tussen het 35ste en 60ste levensjaar optreedt. Per jaar krijgen ca. 75 van de 100000 vrouwen borstkanker. Het eerste symptoom is meestal een pijnloze knoppel in de borst. Deze knobbel kan kan vergroeid zijn met de huid of met de onderliggende spieren en is daardoor moeitlijk af te grenzen. Hoewel niet elke knobbel in de borst kwaadaardig is, doet iedere vrouw die bij zichzelf z'n knobbeltje ondekt er verstandig aan snel naar haar huisarts te gaan. 

 

Wat doet een huisarts,

Soms kan de huisarts na onderzoek al zeggen of de knobbel goedaardig is of niet. Bij twijfel zal hij haar naar een chirurg doorverwijzen. Deze herhaalt het onderzoek dat eventueel aangevuld kan worden met een rontgenfoto van beide borsten. Als de chirurg niet zeker is dat de gevonden afwijking kwaadaardig is, moet er een stukje weefsel microscopisch onderzocht worden. Soms is het mogelijk om, onder lokale verdoving, met een speciale naald een stukje weefsel te verwijderen. Meestal moet echter de hele knobbel worden verwijderd. dit gebeurd dan door middel van een operatie, waarbij het verwijderde weefsel direct onderzocht wordt. Terwijl de vrouw onder nacose blijft. Blijkt het onderzochte weefsel goedaardig te zijn, dan wordt de wond gehecht en gebeurd er verder niks.

 

Een kwaadaardig stukje weefsel.

Blijkt dat het onderzochte stukje weefsel kwaadaardig is, dan wordt de borst meestal direct afgezet. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Bij niet-uitgezaaide gezwellen worden de hele borst, de lymfklieren in de oksel en soms ook de borst spieren verwijderd. Omdat dit een verminkende ingreep is, wordt bij kleine gezwellen tegenwoordig een borstsparende operatie vericht, waarbij alleen het gezwel zelf en de lymfklieren in de oksel worden weg gehaald. De operatie wordt gevolgd door bestraling en hormoontherapie of chemotheraphie. Bij een gezwel dat zich al wel uitgezaaid, wordt meestal niet geopereerd, Maar alleen bestraling en hormoontheraphie of chemotherapie toegepast.

Complicaties en prothese.

Nadat de borst is afgezet kunnen een aantal complicaties optreden waarvan het lymfoedeem de belangrijkste is. Om tegemoet te komen aan de kosmetische bezwaren van het missen van een borst kan een borstprothese gebruikt worden waarvan de prijzen varieren in nederland. Ziekenfonds vergoed de aanschaf hiervan meestal geheel of gedeeltelijk. Ook is het mogelijk om een borstcorrectie te laten verrichten.