InfoCash

Artikel

Hartinfarct

Auteur: redsjiem | geschreven op 01-03-2011

Wat is een hartinfarct? wat gebeurd er tijdens een hartinfarct met je hart en wat kan de gene die in de buurt is betekenen voor u. En natuurlijk heel belangrijk hoe herken je een hart infarct? Allemaal dingen waar mijn artikel over gaat.


Hartinfarct.

Wat is een hartinfarct?

Het afsterven van een deel van de hartspier door zuurstofgebrek in de hartspier. De oorzaak is afsluiting van een kransslagaders, die het hart van zuurstof voorzien. Deze afsluiting wordt veroorzaakt door atherosclerose.

Hoe kun je een hartinfarct herkennen?

Vaak is aan een hartinfarct al een periode van pijn op de borst voorafgegaan. Een hartinfarct heeft als voornaamste verschijnsel een hevige snoerende pijn achter het borstbeen. Deze pijn kan uitstralen naar de schouders, de armen, de nek en de kaken. Voor mensen die tevoren aan angina pectoris leden is het van belang te weten dat deze pijn niet zakt na het inemen van nitrobaat. De pijn gaat meestal gepaard met kortademigheid, misselijkheid, braken, transpireren en een onregelmatige polsslag. Soms treedt bewusteloosheid op. In een aantal gevallen kan het infarct zonder duidelijke reden verlopen. Dit heet een stil infarct.

Wat is de gevaarlijkste periode?

De gevaarlijkste periode is die in het eerste half uur na het hartinfarct. De kans op het ontstaan van ritmestoornis,  waarin de patient kan overlijden, is dan het grootst. Het is dus van levensbelang zo snel mogelijk na het ontstaan van de hartinfarct de huisarts te waarschuwen of een eerste eerste hulppost te bezoeken. De huisarts zal dan een injectie met mediactie toedienen en teven een pijnstillend middel geven. Vrijwel altijd volgt hierna een opname in het ziekenhuis op een speciale afdeling.

De hartbewaking,

De afdeling waar voordurend op de patient gelet kan worden. Hiertoe wordt een hartmonitor, die continu een ECG maakt, op de patient aangesloten. Ook wordt er bloed afgenomen om middels laboratortoriumonderzoek een indruk te krijgen over de grote van het hartinfarct. Na ca. 24 uur is de kans op het krijgen van hartritmestoornissen sterk verminderd. Na enkele dagen mag de patient uit bed komen en rond lopen. Hierbij word de kans p trombose minder. Meestal word de patient dan naar een gewone ziekenhuisafdeling geplaatst. Afhankelijk van het verloop van de hartinfarct kan de patient na ca. 10 dagen tot drie weken het ziekenhuis weer verlaten.

Welke medicatie krijgt een patient mee naar huis,

Meestak krijgt een patient een aantal medicatie mee die dienen om onder anderen de bloeddruk omlaag te brengen. Het hart krachtiger en regelmatiger te doen kloppen. Om het bloed te verdunnen. Het geven van bloedverdunners, is omdat hierdoor makkelijker bloedvaatjes kunnen ontstaan rond het hart.