InfoCash

Artikel

Hepatitis A en B

Auteur: redsjiem | geschreven op 02-03-2011

Wat is hepatitis precies, hoe kun je het voorkomen? Wat gebeurd er met je lichaam. En wat is de behandeling? allemaal vragen die je kunt stellen. Mijn artikel zal proberen op al deze vragen een antwoord te geven.


Hepatitis.

Wat is hepatitis precies?

Hepatitis is een ontsteking aan de lever, veroorzaakt door micro- organisme of door giftige stoffen bijv. Geneesmiddelen. Het belangrijkste is dat je twe verschillende soorten hepatitis hebt, je hebt hepatitis A en hepatitis B.

Hepatitis A,

Wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgebracht via uitwerpselen en voedsel of water. De ziekte breekt twee tot zes weken na de infectie uit en ik gekenmerkt met vermoeidheid, slechte eetlust, misselijkheid en soms geelzucht. De vergrote lever geeft vaak een pijnlijk gevoel in de buik. Hepatitis A verloopt meestal goedaardig en duurt ongeveer z'n 6 tot 8 week.

Hepatitis B,

Is moeilijk te onderscheiden van hepatitis A, hepatitis B verloopt echter ernstiger dan hepatitis A. Het virus komt voor in het menselijk bloed en kan worden overgebracht door onvoldoende gesteriliseerde injectienaalden. Ook geslachtsverkeer, speeksel en menstruatiebloed kunnen een bron van besmetting vormen. De incubatietijd duurt meestal twee tot zes maanden. Sommige lijders aan hepatitis B kunnen na behandeling nog steeds besmettelijk zijn. Dit zijn dan de dragers.

Behandeling.

De behandeling van hepatitis B is in grote lijnen gelijk aan die van hepatitis A. Het is mogelijk tegen hepatitis B gevaccineerd te worden. Deze vaccinatie geeft meerder jaren bescherming. Bij hepatitis B krijg je een speciaal dieet dat arm is aan vet maar rijk is aan eiwitten en koolhydraten.

Wie krijgen een vaccinatie,

Tegen woordig krijgen alle verpleegkundige, verzorgende, artsen, doktoren en laboratoriumpersooneel een injectie. Deze injectie wordt verspreid over 2 jaar 3 maal in het bloed aangebracht. Daarna komt er een bloed onderzoek om te kijken of de vaccinatie goed zijn werk heeft gedaan. Daarbij is het tegenwoordig zo dat alle mensen in opleiding al een injectie in hun eerste jaar leer jaar krijgen. Dit omdat steeds meer stage plekkeen een bewijs willen hebben van de vaccinatie.