InfoCash

Artikel

De verlichting

Auteur: djenne | geschreven op 09-03-2011

De verlichting, het is een stukje uit de geschiedenis. De Amerikanen dachten dat ze het 300 jaar geleden al ontdekt hadden. Maar wanneer is een persoon echt verlicht? Kan je dit letterlijk opnemen? Ja, dat kan! Maar het heeft ook een figuurlijke betekenis, die dan wel belangrijker is voor men die niet in het letterlijke verlichten geinteresseerd is.


Verlichting

De verlichting komt van veel verder, het gaat terug naar de Boedha. Die leefde in en rond 500v. Chr.

Boedha was een man die al zijn rijkdom en zijn vrouw opgaf om te gaan ontdekken waar het in het leven omgaat. Hij ging op spirituele zoektocht. De inzichten die hij allemaal kreeg ga ik niet opnoemen. Niet omdat het niet relevant is, gewoon omdat dat voor iedereen verschillend is. Je kan bijvoorbeeld tot inzichten komen in gevechtsport, tot inzicht komen in Filosofie, tot inzicht komen in mensen en ga zo maar door.

Wat belangrijk is bij het zoeken naar het juiste pad, is je afvragen waar het fout ging. Het maakt niet uit wanneer je die staat van spirituele vrijheid bereikt. Je wordt mentaal ongenaakbaar, je krijgt concentratie, doorzetting, kracht. En of je nu vasthoudt aan de Oosterse traditie en cultuur of niet, iedereen kan een staat van verlichting bereiken. Het kan op tal van manieren. Die allemaal uitdraaien op hetzelfde. Denken over je leven. Hoe is dit verlopen, wat is er foutgelopen? Wat is daarna gebeurd?

Wanneer je beseft waar het fout ging, kan je ervoor zorgen dezelfde fout niet meer te maken. Je kan bijvoorbeeld je zoon mishandeld hebben en daarna in de gevangenis beland hebben. Of je kan jezelf gewoonweg van kant gemaakt hebben nadat de confrontatie met je fout, voor jezelf te zwaar werd om te dragen. Op deze manier is deze persoon dan ook verlicht van zijn foute gedrag en leidt deze persoon een beter en gezonder leven. Een leven leiden en niet lijden is belangrijk in de zoektocht naar verlichting.