InfoCash

Artikel

Epilepsie en de biologische klok.

Auteur: antrax | geschreven op 11-03-2011

Epilepsie, ook wel de vallende ziekte genoemd, komt vaker voor. De ziekte ontwikkeld zich vaak rondom de twintigste levensjaar en kan het leven van een persoon matig tot ernstig beinvloeden. Medicatie en overige behandelingen slaan vaak goed aan, maar Epilepsie is nooit volledig onder controle te krijgen.


Biologische klok.

Uit onderzoek is gebleken dat epilepsie zich aanpast aan een biologische klok. De invloeden van een dag, kunnen bepalend zijn voor een epileptische aanval, dit wil zeggen, als je desmatig uit je ritme wordt gehaald, de kans op een epileptische aanval groter is dan normaal. De biologische klok, zoals eten, opstaan, slapen en inspanning zijn bepalend voor een aanval, maar met deze klok kan het leven van een patient met epilepsie wel beter worden.

Epilepsie.

Epilepsie is een veelvoorkomend neurologische aandoening.  Aanvallen ontstaan door een plotselinge, tijdelijke verstoring van de elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Simpel gezegd maken de hersenen kortsluiting en komen ze even op non actief. Er zijn wereldwijf verschillende soorten epileptische aanvallen en alleen al in Nederland zijn er ongeveer 121.000 epilepsie patienten. Dit kunnen patienten zijn die een paar keer per jaar een aanval hebben maar ook zitten hier mensen bij die dagelijk moeten leven met epilepsie en hierdoor tegen worden gehouden in hun leven. Ongeveer 70.000 mensen nemen medicatie in tegen epilepsie om de aanvallen beperkt en onder controle te houden.

Een aanval. De ene persoon voelt ze aankomen de andere niet. Sommige mensen zijn lang van de wereld en anderen maar heel kort. Toch is het belangrijk om te weten dat je bij epilepsiepatienten, de standaard EHBO regels aan moet houden. Een patient met epilepsie tijdens een aanval dien je in de stabiele zijligging te leggen en goed controleren of de tong niet kapot gebeten kan worden. Door het heftige schudden, kunnen ze terug glijden op hun rug, ook hierbij is het verstandig ze lichtelijk tegen te houden met een aanval, dit kan prima door een kussen in de rug te leggen die de patient doet voorkomen om terug te rollen op de rug. Controleer om de zoveel tijd de tong. Ook rustig praten kan helpen om de epilepsie patient, weer langzaam bij te laten komen. Het is ten alle tijden belangrijk om een ambulance te bellen tenzij je bekent bent met de aanvallen. Laat de patient nooit recht overeind zitten en al helemaal niet staan of lopen. Ze zijn dermate de weg kwijt en weten vaak nog niet wat er allemaal gebeurd.

 Ritme.

Een epilepsiepatient heeft behoefte aan vaste ritmes met alles in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Slapen.
  • Opstaan.
  • Dagactiviteiten.
  • Eten.
  • Medicatiegebruikt.

Mocht een van deze dingen uit de ritme vallen, vergroot dit de kans op een epileptische aanval. Voorkomen is dan ook beter dan genezen, met deze vallende ziektes kunnen zij zich behoorlijk bezeren en mogelijk botten breken.