InfoCash

Artikel

Reanimatie

Auteur: redsjiem | geschreven op 11-03-2011

Reanimatie is het geheel van maatregelen om de hartslag of ademhaling van een slachtoffer weer op gang te helpen. Hartmassage en beademing zijn daarvan de belangrijkste. Hoe je dit moet doen, en waar je allemaal op moet letten lees je onder in mijn artikel.


Vitale functief controleren,

Controleer altijd eerst de hartslag aan de hartslagader, controleer de ademhaling, controleer de pupillen en het bewustzijn. Bij een hartstilstand is geen hartslag voelbaar, ademt het slachtoffer niet en hapt niet naar adem, zijn pupillen zijn wijd en hij reageerd niet op aanspreken en pijn prikkels.

Uitwendig hartmassage gecombineerd met beademing,

Leg het slachtoffer op een harde onderlaag voordat je gaat reanimeren. Op straat is dat de grond, in de instelling leg je een plank onder het slachtoffer. Bij cardiopulmonale reanimatie pas je zowel hartmassage als beademing toe. Doe dat als volgt.

  • Als je alleen bent, beadem je het slachtoffer twee keer en masseer je vervolgens vijftien keer achter elkaar de borstkas.
  • Als je met twee hulpverleners aanwezig bent, doet de een vijf keer achter elkaar hartmassage en beademt de ander daarna een keer. Hierbij moet de hartmassage steeds doorgaan, de beademing vindt plaats tussen twee hartmassages in. je wacht niet op de uitademing.

Ga in beide situaties door tot deskundige hulp aanwezig is.

Resultaten van reanimatie,

Uit onderzoek blijkt dat wanneer direct met reanimatie wordt gestart, de overlevingskans van het slachtoffer 30% is. Dan moet de reanimatiepoging wel binnen vijftien minuten door deskundigen zijn overgenomen. In de eerste week na een reanimatie overlijdt ruim 60% aan onderliggende ziekten of complicaties van de reanimatie poging. Belangrijke complicaties van reanimeren zijn longoedoem (vocht in de longen) ribbreuken en een verwijding van de maag, doordat lucht in de maag terecht komt, door steeds een kleine hoeveelheid lucht in te blazen. Het is al genoeg als je een tot anderhalve seconde zo hard blaast, als wanneer je een kaart uitblaast.

Stoppen met reanimeren,

Stoppen met hartmassage en/of beademing doe je alleen in de volgende situaties.

  • het slachtoffer is volledig bij bewustzijn gekomen en ademt weer zelf.
  • iemand anders neemt je taak over
  • een arts geeft je de opdracht om te stoppen
  • je bent lichamelijk niet meer tot reanimeren in staat
  • het slachtoffer draagt een niet reanimatieverklaring bij zich