InfoCash

Artikel

Zwangerschap en geboorte

Auteur: redsjiem | geschreven op 15-03-2011

Onder zwangerschap wordt verstaan de periode waarin zich in het lichaam van de vrouw een bevruchte eicel innestelt en zich ontwikkelt tot een voor geboorte rijpe vrucht. Mijn artikel gaat dus over het proces.


De eerste maanden

In de eerste drie maanden spreekt men van een embryo, daarna van foetus. Het is vrijwel niet mogelijk exact het begin van een zwangerschap aan te geven, omdat dit niet aleen afhankelijk is van het tijdstip van de tot bevruchting leidende gemeenschap, maar ook wordt bepaald door het moment waarop de eisprong plaats vond, en door de tijd die de zaadcellen nodig hebben om in de eileider de eicel te bereiken en te bevruchten. Dit brengt met zich mee dat de datum waarop de geboorte van het kind kan worden verwacht, niet exact te voorspellen is.

Bereken mijn bevallings datum

F.K. Naegele (1778-1851) stelde de volgende regel op om de te verwachte datum van de bavalling te berekenen: Men telt bij de datum waarop de laatste menstruatie begonnen is, 7 dagen en 9 maanden op; deze regel van neagele is nog steeds geaccepteerd, hoewel velen tegewoordig door middel van schuifkalenders bij de begindag van de laatste menstruatie 280 dagen tellen om te berekenen wanneer het kind waarscheinlijk zal worden geboren. Bij de mens duurt de zwangerschap dus 280 dagen of 40 weken of 10 ' maanmaanden' (van 28 dagen), Gerekend vanaf de dag waarop de laatste menstruatie is begonnen. De berekening geld echter alleen vor een regelematige cyclus van 4 weken.

Zwangerschapsverschijnselen

Een van de eerste verschijnselen die op een zwangerschap kan wijzen is het uitblijven van de menstruatie. Een overtuigend bewijs is dit niet. In de eerste  plaats kan dit andere oorzaken hebben. Soms kan er bij zwangerschap nog enige tijd slijmvliesbloedingen optreden die voor een menstruatie worden aangezien. Door de vrouw zelf vast te stellen zwangerschapstekens zijn, naast het uitblijven van de menstruatie, het optreden van een gespannen pijnlijke gevoel in de borsten en eventueel ochtendmisselijkheid en braken.

Wat doet een arts

Om zeker te zijn van de zwangerschap kan een vrouw het beste naar haar arts gaan. Deze zal beginnen met het stellen van vragen over het door de vrouw waargenomen verschijnselen. Vervolgens zal hij een lichamelijk onderzoek verrichten, waarbij hij O.A. De groeiende vrucht tracht te voelen. Ook zal de arts in de urine van de vrouw een zwangerschaps reactie verwachten. Afhankelijk van de mate waarin de zwangerschap gevorderd is zijn harttonen hoorbaar. Met een speciaal apparaat is dit al mogelijk in de 9de week te horen. Het zichbaar bollen van de buik treed meestal pas op in de 16de week. Kindsbewegingen zijn meestal te voelen vanaf de 20ste week.

 

De ontwikkeling van de zwangerschap

Na de innesteling van de bevruchte eicel in het tijdens de menstruele cyclus ontwikkelde baarmoederslijmvlies begint het samenspel tussen het embryo en het moederlijke organisme. In dit laatste spelen vooral het baarmoederslijmvlies en de eierstok een rol. Wanneer een eicel is bevrucht gaat de eierstok homonen in grote hoeveelheden produceren. Ook wel hcg genoemd, door deze stof kan er worden aangetoond dat een vrouw zwanger is.

 

Geboorte

Bij een normaal verlopen zwangerschap kan de bavalling thuis plaatsvinden. Wie thuis wil bevallen kan zich al vrij vroeg aanmelden voor kraamzorg zodat je daar in iedergeval van verzekerd bent. Zelf kan je ook kiezen voor een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Thuis bevallen is bij een ongestoord verloop van de zwangerschap niet gevaarlijker dan in het ziekenhuis bevallen. Een bevalling waarbij complicaties te verwachten zijn wordt altijd in het ziekenhuis, onder leiding van een gynaecoloog verricht. 

De uitdrijving

Door de weeen kan het kind via de geopende baarmoedermond door het baringskanaal naar buiten gedreven worden. De laatste weeen die hierbij optreden, gaan gepaard met een onweerstaanbare persdrang. Om de verschillende etages of vlakken van het baringskanaal te kunnen passeren, moet het hoofd van het kind een speciale draai maken om zijn lengteas. Wanneer het kind geboren is, is de baring nog niet afgelopen, maar volgt de nageboorteperiode, waarin de meoderkoek (placenta) door samentrekkingen van de baarmoeder wordt losgewoeld en uit gedreven.