InfoCash

Artikel

Alzheimer, help ik vergeet!

Auteur: antrax | geschreven op 06-04-2011

Alzheimer, een ouderdomsziekte die steeds heftiger wordt tot de familie en naasten niet meer voor de persoon met alzheimer kunnen zorgen. Maar wat houd alzheimer in? En wat kun jij betekenen voor iemand die Alzheimer heeft? Alzheimer krijgt niet iedereen, maar het is wel een ouderdomsziekte die vaak gezien wordt. Bij de ene persoon begint het met een paar dingen vergeten, bij de andere gaat het heel snel. Veel mensen tussen de 70 en 80 jaar krijgen al de eerste symptomen, het aantal alzheimer patienten ligt bij vrouwen tamelijk hoger dan bij de mannen. In sommige families is het zelfs erfelijk geworden.


Alzheimer.

Het is nog niet echt duidelijk hoe deze slopende ziekte is ontstaan, wel is er duidelijk dat bij alzheimer, delen van de hersenen bezig zijn met “afsterven”. Dit betekent dat delen hersencellen die ziek zijn, dood gaan, en je lichaam kan geen nieuwe maken. Hoe ouder je wordt, hoe sneller dit gaat, maar niet iedereen die ouder wordt hoeft met alzheimer door het leven te gaan.  

De ziekte kan je eigenlijks niet voorkomen maar wel vertragen. Zo heb je bij een verhoogd bloeddruk ook een verhoogd kans op alzheimer, als je al alzheimer heb dan is de kans met een hoog bloeddruk,dat de alzheimer zich sneller ontwikkeld. Ook stoppen met roken kan de kans verminderen. Heb je na je 60e een hersenschudding gehad, dan verhoogd dit ook de kans op alzheimer. Soms is het erfelijk hier kun je gewoon niks aan doen, ook mensen met het Down Syndroom hebben een behoorlijk verhoogd kans op alzheimer.

 

Alzheimer de ziekte.

In het begin gaat het vaak gepaard met kleine dingen vergeten, meestal merk jij of de mensen om je heen het niet eens op. We stoppen allemaal wel eens autosleutels in de vriezer, of zetten sommige dingen op andere plekken waar ze niet horen. Maar na een verloop van tijd, wordt het vergeten wel erg vaak opgemerkt. Maar wanneer er dingen zoals een gasfornuis die aanstaat of namen vergeten worden van bijvoorbeeld kinderen of kleinkinderen, dan dient er wel hulp ingeschakeld te worden. De mensen met Alzheimer begrijpen vaak niet wat er aan de hand is en kunnen alle steun wel goed gebruiken. Ga ze dan ook zeker niet benadelen met deze ziekte maar probeer ze te helpen. Ze kunnen vaak al erg trots op zichzelf zijn, als ze  iets wel hebben onthouden.

 

Hoe kan je helpen?

Iemand met alzheimer, daar moet je geduld bij hebben, ze hebben goede en slechte dagen. Het is belangrijk om de goede dagen extra te benadrukken, dit kan helpen zodat de alzheimer patient, de ziekte vergeet en even het gevoel van trotsheid heeft. Ook is het belangrijk om goed te luisteren. Tuurlijk ze vertellen wel alles 3 keer. Maar ze kunnen ook iets vertellen, wat heel belangrijk kan zijn. Het is belangrijk om ze aan te sturen in hun hobbys. Het is zeker belangrijk om een rol te blijven spelen bij een Alzheimer patient in hun leven. Vaak wanneer ze in een verzorgingstehuis komen te zitten, gaat het contact verwateren en wordt de ziekte met de week erger.