InfoCash

Artikel

Gezonde voeding; van levensbelang

Auteur: Dirkje | geschreven op 16-04-2011

Iedereen heeft er de mond van vol; we moeten beter en gezonder eten. Maar waarom heeft het lichaam gezonde voeding nodig? En wat zijn de gevolgen voor het lichaam van ongezonde voeding?


Functie van gezonde voeding

Waneer men denkt aan het belang van gezonde voeding, wordt dit vooral in verband gebracht met gewicht. Maar een gezond gewicht is niet automatisch een garantie voor een gezond lichaam. Daar is meer voor nodig.

Gezonde spijsvertering

Alles wat je eet moet door je lichaam verwerkt worden. Door middel van de spijsvertering worden de stoffen die belangrijk zijn voor het lichaam uit de voeding gehaald. Het voedsel wordt omgezet in stoffen die door ons lichaam gebruikt worden als energie of als bouwstoffen. Ongezonde voeding vormt een grote belasting voor het spijsverteringsstelsel, wat juist zo belangrijk is voor ons lichaam.

Reinigend

Gezonde voeding heeft een reinigende werking op het lichaam. Zo heeft bijvoorbeeld grapefruitsap een reinigende werking op de lever. Ongezonde voeding vervuilt het lichaam waardoor het minder goed in staat is om te doen wat het moet doen. Uiteindelijk kan die voor veel ongemak en zelfs ziekten zorgen. We moeten ons lichaam niet alleen van buiten schoon houden, maar zeker ook van binnen. Gezonde voeding speelt hierbij een grote rol.

Energie

Om de dingen te kunnen doen die we willen en moeten doen, hebben we energie nodig. Eten is in feite de brandstof voor ons lichaam. Hoewel er vaak de nadruk gelegd wordt op de hoeveelheid kcal is dit niet het belangrijkste. Gezonde voeding bevat niet alleen voldoende kcal, maar ook voldoende bruikbare voedinsstoffen. Zo kun je een zak snoep eten en op die manier veel kcal binnenkrijgen. Toch heb je weinig aan deze 'brandstof', waneer deze voornamelijk uit suiker en toevoegingen bestaat die weinig nut hebben voor je lichaam en zelfs een belasting vormen.

Immuunsysteem

Tenslotte verhoogt gezonde voeding de werking van het immuunsysteem. Om je weerstand op pijl te houden is gezonde voeding van belang. Zeker ook omdat ongezonde voeding het tegenovergestelde effect kan hebben.