InfoCash

Artikel

Detox en afslanken met vlozaad

Auteur: Dirkje | geschreven op 19-04-2011

Vroeger was het vaste prik in het voorjaar; de grote schoonmaak. Hoekjes en gaatjes waar men normaal niet kwam werden goed schoongemaakt en alles werd binnenste buiten gekeerd. Maar ook voor je lichaam is het voorjaar een goede tijd om eens grondig gereinigd te worden. Psyllium vezels oftewel vlozaad kunnen helpen bij de grote schoonmaak van je darmen. Een natuurlijke detox voor je lichaam.


Plantago psyllium

De plant is oorspronkelijk afkomstig uit India en Pakistan en heeft opmerkelijke eigenschappen. In de zaadvliezen van de plant zit een gomslijm, wat gebruikt kan worden als natuurlijk volumemiddel. In combinatie met water vormt het een massa met veel volume, wat voor een hongerstillend effect zorgt. Ideaal dus wanneer je wilt afvallen en hongervoelens wilt voorkomen.

Grote schoonmaak

Vlozaad werkt laxeerend, zonder de negatieve effecten van de meeste laxeermiddelen. De darmen worden grondig schoongemaakt zonder dat het lichaam tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen kwijtraakt. Wanneer de zaadjes in contact komen met water zetten de vliesjes uit, waardoor een gelatineuze massa ontstaat. Maar het helpt ook goed tegen diarree, doordat de vliesjes veel van het vocht in de ontlasting opnemen.

Voordelen van vlozaad

Naast de voordelen van vlozaad voor de darmen, heeft het nog meer voordelen. Studie heeft aangetoond, dat het een cholesterol verlagend effect heeft. Ook is men erachter gekomen, dat het een bloedsuikergehalte-verlagend effect heeft. Vezels zorgen voor een geleidelijke opnamen van suikers in de darm. Vooral bij suikerziekte is dit van belang. Wel wordt aangeraden het niet tegelijkertijd met medicatie in te nemen, omdat het van invloed kan zijn op de werking hiervan. Verstandig is om er enige uren tussen te laten zitten.

Afvallen met vlozaad

Psyllium kan wel twintig keer haar eigen gewicht opnemen, waardoor het sneller voor een vol gevoel zorgt. Ideaal dus wanneer je wilt afvallen. Op deze manier kun je de hoeveelheid kcal die je binnenkrijgt verminderen, zonder dat je last hebt van vervelende hongergevoelens.