InfoCash

Artikel

Psychose : Ontstaan

Auteur: djenne | geschreven op 27-04-2011

Een psychose die uit zichzelf ontstaat is gevaarlijker. Want als een psychose ontstaat door roesmiddelen is de link makkelijk gelegd. Wanneer de psychose uit zichzelf ontstaat, zonder behulp van roesmiddelen ligt de oorzaak aan spanningen of ervaringen die de persoon geestelijk of mentaal niet kan verwerken. Die bepaalde ervaring is voor iedereen verschillend.


Psychose

Mensen hebben verschillende waarden en normen in het leven. Wanneer je weet hoe de psychose ontstaat, weet je ook hoe je de psychose kan tegenhouden. Alleen kan de psychiater dat zelf niet. Het begint bijna altijd met een manie of met spanningen binnenin het lichaam. Stress of paniek, geestelijke spanning. Spanning waarvan je zelf soms niets merkt. Je kan het soms merken via hartkloppingen, slapeloosheid, verminderde eetlust etc. Hoe kan je dat nu vermijden? Jezelf niet meer opwinden, maar dit is ook niet de echte oorzaak, enkel eentje ervan. De grote oorzaak van een psychotische episode alsook een manische episode is het voortdurend blijven denken aan hetzelfde probleem wat je angst, stress, negatieve opwinding of paniek bezorgt! Het wegdenken van die gedachte is al een remedie. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd.

Het beoefenen van Tai Chi Chuan is een mogelijkheid om je geest wat meer rust te geven. Mocht ook dit niet lukken, is veel slapen heel erg belangrijk. Desnoods slaap je 20 uur per dag, je kan dit in de hand werken met heel veel kruiden die je rustig maken. Het is dan ook belangrijk het juiste kruid te vinden. Want sommige kruiden, hebben een tegengestelde werking bij een hoge dosis. Sporten is ook heel belangrijk, met name uithoudingssporten zoals lopen en fietsen. Door de ontwikkeling van endorfine wordt je geest vrolijker. Het hebben van goeie sociale contacten is ook heel erg belangrijk. Desnoods lotgenoten. Dat kan zelfs stimulerend werken, doordat je elkaar kan helpen doorheen moeilijke periodes. Het zou heel erg toevallig zijn als de beide patiënten tegelijkertijd een psychotische episode doormaken. Goeie banden met familie speelt ook een doorslaggevende rol in het genezingsproces, al begrijpt de familie meestal niet wat er in de geest van de persoon in kwestie omgaat! Het hebben van een goeie en leuke job is belangrijk. Al is het belangrijkste een job waarin de persoon in kwestie kan functioneren. Een goeie opvolging van de psychiater is ook noodzakelijk.