InfoCash

Artikel

Dwangstoornis

Auteur: antrax | geschreven op 10-05-2011

Iedereen heeft wel een dagelijkse routine in bepaalde dingen, zoals kijken of het gas uit is? Of is de voordeur wel op slot? Wanneer je naar bed gaat. Maar sommige mensen controleren dit wel een 3 keer per avond. Deze handelingen worden ook wel dwangstoornis genoemd.


Dwanghandelingen.

 

Hoewel voor ons misschien normaal is dat je eenmaal iets controleert, is het voor sommige mensen niet normaal en controleren bijvoorbeeld de voordeur wel een 3 keer. Deze handelingen wordt ook wel een dwangstoornis genoemd. Vaak gaan de dwanghandelingen gepaard met dwanggedachten die voor onrust en angst zorgen. Hoewel de mensen er niks aan kunnen doen, worden ze hiermee veel gepest en proberen ze hun handelingen geheim te houden.

 

Dwangstoornissen.We kennen een grote voorbeeld vast wel, smetvrees. De mensen zijn bang voor bacterieen en vuil, dwangmatig maken ze hun huis iedere dag intensief schoon. Wanneer er een klein vlekje op de grond zit, moet de gehele vloer opnieuw gedweild worden. Ook kan het soms erg uit de hand lopen. Soms koken ze niet meer omdat ze bang zijn om het gas aan te laten of durven ze niks meer weg te gooien omdat er mogelijk iets belangrijks tussen het afval kan komen. Het laatste wordt ook wel verzameldwang genoemd.

Gevolgen.De gevolgen zijn erg verschillend dit ligt aan de persoon die de stoornis heeft. Soms loopt het uit de hand en kunnen er binnenin de familie en vriendenkring hoge spanningen komen die mogelijk de banden kapot maakt. Ook kan een relatie hierdoor kapot gaan. En kunnen de woonsituaties voor de patient uit de hand lopen. Er zijn maar weinig mensen die daadwerkelijk hulp zoeken voor hun probleem, daardoor raakt vaak hun wereldje nog verder geisoleerd.

 Voorkomen en behandelen.

De dwangstoornis komt in Nederland bij ongeveer 2% voor. Er zit bijna geen verschil tussen de mannen en de vrouwen maar de klachten beginnen meestal rondom de 20e levensjaar.  Wanneer de dwanghandelingen op latere leeftijd voorkomen heeft dit meestal te maken met een ingrijpende gebeurtenis. Zoals een overlijden of andere stress.  De ernst van de klachten kunnen dan ook erg wisselen. Zelfs kan het seizoensgebonden zijn. Dit betekend dat het bij mensen in de winter misschien erger is dan in de zomer. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in de stoornis. Gelukkig voor velen kan je met therapie en met medicatie vaak goed leven met de stoornis.  Cognitieve therapie kan je helpen om de dwanggedachten controleerbaar te maken. Ook bepaalde vermijdingsgedrag kan hierdoor verminderd worden. Verder kan de medicatie, die veelal gebruikt wordt bij depressies helpen om de gedachten rustiger te krijgen, zo krijgen de dwangmatische handelingen minder kans om door te breken. Het is zeker belangrijk om in elk geval hulp te zoeken bij de stoornis,  zo kan je leren om opnieuw angsten te onderdrukken. Met jou zijn er nog duizenden die hiervan last hebben en misschien kan je samen wel tot een goede uitkomst komen om te leren omgaan met de stoornis.