InfoCash

Artikel

Omgang met een sociale fobie

Auteur: Patricki | geschreven op 30-05-2011

Op de hele wereld zijn er mensen die last hebben van een sociale fobie. Angst waarbij er problemen optreden in sociale situaties, omgang met andere mensen. In dit artikel ga ik je wat vertellen over de omgang met een sociale fobie.


Sociale fobie?

Mensen met een sociale fobie krijgen problemen wanneer zei in contact moeten treden met andere mensen. Deze mensen hebben vaak last van sociale angst, waardoor ze niet goed kunnen communiceren in situaties met meerdere mensen. 

Hoe omgaan met deze mensen? 

Mensen met een sociale fobie hebben vooral last met het in contact treden. Maar ook contact onderhouden vinden zij moeilijk. 

Daarom kan het handig zijn om deze mensen te laten weten dat je steun aanbiedt, maar ook steun blijft aanbieden. Vooral het blijven doen van het aanbieden van steun, moet je duidelijk maken. Het moet ook van jouw kant komen. Mensen met een sociale fobie waarderen vaak de steun van anderen, maar vinden het ook moeilijk om te laten zien dat ze deze steun accepteren. Het is dus soms niet te zien of ze bepaalde steun accepteren. 

Verder kun je deze mensen gewoon accepteren zoals ze zijn. Het beste kun je niks aanmerken op deze mensen, omdat deze mensen veelal geëmotioneerd kunnen raken, wanneer je bepaalde dingen zegt tegen ze. Mensen met een sociale fobie vatten vaak dingen anders op. Dit is ook iets wat je zult moeten accepteren. Het kan ook helpen om af en toe stil te staan bij de wijze hoe deze mensen denken. 

Mijn ervaring met sociale fobie

In mijn omgeving ken ik wel wat mensen die een sociale fobie hebben, maar ook hebben gehad. Want het geweldige wat ik je kan melden is dat een sociale fobie ook overwonnen kan worden. Het wil niet zeggen dat iemand altijd van de sociale fobie af is, maar het wil wel zeggen dat deze mensen goed kunnen leven met een sociale fobie. Het bleek zo te zijn dat deze mensen soms zo sociaal waren dat ze zelfs presentaties voor grote groepen mensen, zonder problemen konden afleggen.