InfoCash

Artikel

De vettaks

Auteur: cdehaas | geschreven op 22-06-2011

Mensen in Nederland gaan steeds ongezonder leven. We gaan met z'n allen lekker met de auto naar school en naar het werk, buitenspelen wordt een zeldzaamheid, we doen lekker die computer aan en ga zo nog maar even door. Ook ongezond eten draagt bij aan dit slechte patroon. We gaan steeds meer vette dingen eten, wat, duidelijk mag zijn, niet goed voor ons is. Kunnen we hier iets aan v


Ik in dik Nederland?

 

Je bent aan het winkelen en opeens betaal je voor dezelfde etenswaren meer dan vroeger. Dat zou in de nabije toekomst weleens werkelijkheid kunnen worden. De regering is aan het praten over de vettaks. Zo willen ze mensen gezonder maken. In Nederland zijn namelijk veel mensen die lijden aan obesitas. Maar zal deze maatregel helpen? Weer een belasting erbij? En kunnen we dit wel tolereren?  

Dit nieuwe waanidee van de overheid lijkt mij geen goed idee. Dit is gewoon verzonnen om geld uit de zakken van de normale burger te kloppen. En hoe ga je deze regel handhaven? Moet je nu ook een accijns gaan heffen op volle melk of vette kaas? Mensen kopen waar ze zin in hebben. Daar maakt die paar cent belasting geen verschil in. In plaats van de vettaks kan er beter worden gewerkt aan het promoten van gezond eten. Ga op school bijvoorbeeld meer fruit verkopen en haal de snoepautomaten weg. In Nederland zijn we slim genoeg om zelf te mogen kiezen wat we willen. De staat hoeft ons niet op te voeden. Mensen die elke dag liters cola willen drinken en elke dag naar de snackbar gaan: laat ze lekker.  

Genoeg redenen om de vettaks niet door te laten gaan. Als dit er door komt, kunnen we overal wel belasting over gaan heffen. Waarschijnlijk kun je gewoon je vertrouwelijke boodschappen blijven doen, zonder dat je dieper in je portemonnee moet graaien. Dus hamsteren, voordat deze belastingmaatregel ingaat, is niet nodig.