InfoCash

Artikel

Brandnetel; reinigend en geneeskrachtig

Auteur: Dirkje | geschreven op 10-08-2011

Wie kent niet het vervelende, branderige gevoel wanneer je, meestal per ongeluk de bladeren hebt aangeraakt. De brandnetel wordt dan ook meestal als onkruid gezien en uit de tuin verwijderd. Toch is het een plant die veel te bieden heeft en zelfs wel omschreven wordt als een van de beste geneesplanten die we hebben.


Brandnetel jeuk

Bij aanraking van de brandnetel, kunnen er branderige, jeukende plekken ontstaan. Dit komt doordat de bladeren van de plant bedekt zijn met brandharen. Deze haartjes zijn hol en waneer ze afbreken veroorzaken mierenzuur en andere stoffen blaren en branderige jeuk. Men zegt wel, dat het helpt om een blad van de weegbree te kneuzen en over de jeukende plek te wrijven. Wanneer dit meteen gedaan wordt, schijnt dit goed te helpen.

 

Reinigend

Toch is het maar goed dat de brandnetel zichzelf beschermd, want het is een geneeskrachtige plant. Zo is brandnetelthee bekend om zijn reinigende werking en de jonge brandnetelscheuten zijn goed geschikt voor een reinigingskuur. Maar ook in de grond doet de brandnetel zijn reinigingswerk, wanneer er teveel stikstof in zit. Naast ontgiftend is brandnetelthee bloedzuiverend en goed te gebruiken bij een onzuivere huid. Doordat het bacteriedodend is, is het ook goed tegen infectieziekten.

Voedingswaarde

Brandnetels hebben een hoge voedingswaarde en werden om deze reden zelfs gezaaid door rondtrekkende zigeuners. De bladeren en de stengels bevatten veel vitamine A en C. Bij vermoeidheid door ijzertekort is het goed om brandnetelthee te drinken.

Toepassing

Het is het beste om de brandnetel vers te gebruiken, hoe verser hoe beter. Dus ga er eens op uit, maar vergeet geen handschoenen aan te doen. Men zegt wel dat je niet geprikt wordt wanneer je je adem inhoudt tijdens het plukken. Wanneer je een voorraad aan wil leggen voor de winter, kunnen ze het beste in mei geplukt worden. Naast voedingsmiddel en geneeskrachtige plant, werd de brandnetel ook gebruikt om stof van te weven of papier van te maken. En is zelfs geschikt als natuurlijke onkruid- en ongedierte verdelger.