InfoCash

Artikel

Narcolepsie, een zeldzame slaapstoornis

Auteur: Vigilance | geschreven op 07-09-2011

Naar schatting zijn er in Nederland tussen de 6000 en de 10000 mensen die het hebben. Maar bij zo'n 1500 is de diagnose gesteld. De slaapziekte narcolepsie wordt vaak niet herkend door de huisarts.


Slaapstoornis

Narcolepsie is een slaap-waakstoornis. Mensen die dit hebben, hebben overdag vaak onbedwingbare slaapaanvallen. En dat terwijl men 's nachts juist heel vaak wakker wordt en geen hele nacht doorslaapt. Het normale slaap-waak patroon is dus verstoord, wat veel problemen kan opleveren. Het duurt vaak jaren voordat herkend wordt dat het om narcolepsie gaat.

Kataplexie

Naast slaapaanvallen en een verstoorde slaap heeft de narcolepsie patient ook vaak last van kataplexie. Dit is een symptoom wat alleen bij narcolepsie voorkomt. Het betekent dat er sprake is van spierverslapping onder invloed van emoties. Zo kan de patient in elkaar zakken, doordat hij of zij om iets moet lachen. Maar ook bijvoorbeeld het herkennen van iemand op straat kan een trigger zijn waardoor de persoon letterlijk in elkaar zakt. De aanval kan enkele seconden, maar ook enkele minuten duren. Afhankelijk van de mate waarin de patient zichzelf weer onder controle heeft. Ook kan het varieren van een 'knik' in de knieen tot totale verlamming. Wanneer dit laatste gebeurt wordt het nogal eens verward met flauwvallen. Maar het verschil is dat de patient bij kataplexie volledig bij bewustzijn is en alles om zich heen kan waarnemen.

Slaapverlamming

Een ander symptoom wat lijkt op kataplexie is de slaapverlamming. Alleen komt deze voor wanneer de persoon op bed ligt. De patient kan zich dan niet meer bewegen, wat zeer beangstigend kan zijn. Vooral omdat het ook nog gepaard kan gaan met hallucinaties die vaak een bedreigend karakter hebben. Er zijn patienten die in staat zijn om zelf de verlamming op te heffen. Men concentreert zich dan op 1 punt, bijv. de tenen, en probeert die te bewegen. Vanuit daar komt dan ook de rest van het lichaam uit de verlamming. Na oefening is de patient in staat de verlamming steeds sneller op te heffen.

Nog meer symptomen

Naast kataplexie, slaapverlammingen en de slaapaanvallen, kunnen er nog meer symptomen voorkomen. Zo is er vaak sprake van overgewicht. Narcolepsie patienten komen snel aan, zonder dat ze teveel eten of te weinig bewegen. Ook is er soms sprake van concentratie stoornissen en automatisch gedrag. Dit laatste wil zeggen dat de persoon gewoon doorgaat met zijn of haar handelingen terwijl de patient eigenlijk niet meer helemaal wakker is.