InfoCash

Artikel

Hypnagogische en hypnopompische hallucinaties

Auteur: Vigilance | geschreven op 09-09-2011

Wanneer men het over hallucinaties heeft, wordt dit vaak in verband gebracht met schizofrenie. Maar bij de slaapstoornis narcolepsie hebben de patienten er ook vaak last van. Alleen wordt er dan gesproken over hypnagogische en hypnopompische hallucinaties.


Hypnagogische hallucinaties

Bij narcolepsie patienten komen hallucinaties regelmatig voor. Ze kunnen heel realistisch overkomen en daarom zeer beangstigend zijn. Wanneer deze hallucinaties vlak voor het slapen voorkomen spreekt men van hypnagogische hallucinaties.

Hypnopompische hallucinaties

Van hypnopompisch hallucinaties wordt gesproken wanneer ze net na het ontwaken voorkomen. Er kunnen dan bijvoorbeeld voetstappen worden gehoord die er niet zijn. Of een schim worden waargenomen. Allemaal vaak zeer beangstigend voor de patient.

Incubus

Omdat de hallucinaties zo realistisch overkomen, zijn er mensen die denken dat ze een paranormale ervaring hebben gehad of een ontmoeting met buitenaardse wezens. Er zijn wel specifieke hallucinaties die opmerkelijk vaak voorkomen. Een voorbeeld daar is de incubus ervaring. Incubus is afgeleid van het latijnse incubare, wat betekent gaan liggen op. Bij deze aanvallen voelt men vaak een gewicht op de borst, ook speelt sexuele opwinding een rol. Toch wordt een bezoek van deze demonische minnaar niet als prettig, maar eerder als bedreigend, beangstigend ervaren. Zeker wanneer deze gepaard gaat met slaapverlammingen.

Succubus

Minder bekend is de vrouwelijke variant van Incubus. Haar naam is Succubus. Deze naam is afgeleid van het latijnse succuba, wat zoveel betekent als gaan liggen onder. Volgens de legende gaat het hier om een vrouwelijke demoon, die verschijnt in dromen met als doel de man te verleiden. In tegenstelling tot wat men misschien zou denken, wordt ook deze hallucinatie niet als prettig ervaren.

Schizofrenie

Hallucinaties komen ook voor bij de psychische aandoening schizofrenie. Toch bestaat er een duidelijk verschil met narcolepsiepatienten en hun hallucinaties. Deze laatste groep is zich er over het algemeen wel van bewust dat deze te maken hebben met hun verstoorde slaap-waak ritme. En ook al lijken ze op het moment zelf levensecht, achteraf beseffen zij dat dit niet het geval was.