InfoCash

Artikel

Hasj en Andere Verdovende Middelen

Auteur: mrsbrainysmurf | geschreven op 12-09-2011

Wat is delta-9-TetraHydroCannabinol? Wat zijn de gevolgen van het gebruik hiervan? Waarom gebruiken mensen eigenlijk drugs? En waarom zou je het juist niet (of wel) moeten doen? De antwoorden op al deze vragen bespreken we in dit artikel.


Delta-9-TetraHydroCannabinol 

De belangrijkste werkzame stof in hasj en wiet is delta-9-TetraHydroCannabinol oftewel THC. THC maakt je vrolijk en zorgt ervoor dat je dingen anders ziet dan ze daadwerkelijk zijn. THC verslapt daarentegen je spieren, maakt je mond droog, je ogen rood en versnelt je hartslag.

Hoe warmer de omgeving is waarin de Cannabis groeit, hoe groter het percentage THC is dat erin zit. Hasjolie kan soms wel voor de helft uit THC bestaan.

Cannabis wordt ook wel wiet genoemd.

Van cannabis wordt hasj en marihuana gemaakt. Hasj is de samengeperste hars van cannabis en marihuana de verkruimelde bloemtoppen van de vrouwelijke plant.

De gevolgen van het gebruik van THC

THC versterkt de stemming waar je in bent en veranderd die vaak ook. Het is pijnstillend, je gevoel voor tijd en ruimte veranderd en daarnaast zorgt het ervoor dat je dingen nét wat anders ziet. Je ziet meer kleuren (of het líjkt alleen maar alsof je meer kleuren ziet) en muziek wordt veel intenser beleefd.

Sommige mensen krijgen opeens een eetkick, en anderen de slappe lach. Er zijn ook heel mensen die heel erg bang worden.

Daar tegenover verslapt THC je spieren en maakt het je mond droog, verwijdt het je pupillen en maakt het oogwit rood, en versnelt het je hartslag.

Als de cannabis is uitgewerkt, merk je meteen dat je geheugen slechter is, en je je minder goed kan concentreren. Hoe meer cannabis je tot je neemt, hoe langer het duurt voordat dit ophoudt als het is uitgewerkt.

Cannabis zorgt ervoor dat je minder goed kan rijden en niet meer logisch kan denken.

Waarom mensen drugs gebruiken

Mensen gebruikten hasj om geesten op te roepen of de nacht door te dansen om goden te vereren. In de westerse wereld begint iemand eerder omdat deze persoon in het begin wil experimenteren met verdovende middelen. Mensen willen weten hoe ze werken, wat ze precies met je doen en hoe dat voelt. Sommige mensen beginnen omdat ze denken dat drugs hun helpt problemen op te lossen of beter te laten voelen.

Verder zijn er ook veel mensen begonnen omdat ze stress of verdriet hadden/hebben, in nare omstandigheden zitten, of omdat ze simpelweg verslavingsgevoelig zijn.

Waarom je het moet laten

Je zou het roken van marihuana en hasj vooral moeten laten omdat het verslavend is, maar verder versterkt het je eetlust, wordt je sloom, sneller moe, krijg je rode ogen en een droge mond, ontspannen je gezichtsspieren zich steeds meer, kan je misselijk worden, kan je aan (astma-)aanval krijgen, worden je luchtwegen verstopt, verslechterd je korte termijn geheugen heel erg snel, krijg je last van een te snelle hartslag, ga je je gespannen voelen, krijg je veel last van angstige en wantrouwende gevoelens, krijg je last van paniekaanvallen en spontaan flauwvallen, hoofdpijn en verwarring, wordt je onhandiger, wordt je psychisch heel erg afhankelijk van andere mensen, en kan je bestaande psychische stoornissen verergeren.

Verder staat het roken van een joint gelijk aan het roken van een ‘gewone’ sigaret, verhoogt cannabis gebruik de kans op bronchitis, en is er door het gebruiken van cannabis een grotere kans op kanker in de mond, keel, slokdarm of longen.

Hulp

Als je problemen hebt met drugs, eraan verslaafd bent, kan je bij de volgende instanties in websites hulp/ondersteuning zoeken:

The Home Clinic

Promis Nederland

Het Roer Om

U-Center

Drug Rehabilitation Clinics