InfoCash

Artikel

Slaapverlamming

Auteur: Vigilance | geschreven op 26-09-2011

Slaapverlamming, of eigenlijk slaapverlamming met hypnagogische en hypnopompische hallucinaties, spreken al eeuwen tot de verbeelding. Niet alleen in verband met buitenaardse ontvoeringen, maar ook in verband met geesten en buitenaardse wezens. Heeft slaapverlamming een bovennatuurlijke oorzaak of is het wetenschappelijk te verklaren?


Wat is slaapverlamming

Slaapverlamming kan optreden wanneer iemand in bed ligt en net op het punt staat in slaap te vallen of wakker te worden. Men is niet in staat om te bewegen of te praten en vaak wordt er op dat moment een 'aanwezigheid' gevoeld of waargenomen. Deze aanwezigheid wordt meestal als kwaadaardig of bedreigend ervaren. Aanvankelijk werd slaapverlamming gekoppeld aan de slaap-waakstoornis narcolepsie. Maar uit onderzoek blijkt, dat ongeveer een vierde van de bevolking het in mindere of meerdere maten heeft ervaren.

Een normale lichaamsfunctie

Wanneer je 's nachts slaapt gebeurt dit in verschillende fasen. Een daarvan is de REM slaap, ookwel droomslaap genoemd. De hersenen zijn dan actief met het verwerken van informatie en met dromen. De spieren van de armen en benen zijn dan helemaal ontspannen en zo goed als verlamd. Dit is een normale lichaamsfunctie, een soort bescherming waardoor motorische activiteit op dat moment voorkomen wordt. Omdat je veel droomt tijdens deze REM slaap, zou je jezelf of anderen kunnen bezeren wanneer je de handelingen waarover je droomt ook daadwerkelijk uit zou voeren. Omdat je slaapt ben je je er niet van bewust dat je verlamd bent. Het wordt dan eigenlijk ook pas een probleem wanneer het gebeurd op een moment dat je je er wel van bewust bent.

Een bovennatuurlijke oorzaak

Dit fenomeen is bekend over de hele wereld onder verschillende namen. En door de eeuwen heen werden ervaringen van mensen beschreven of beschilderd. Niet iedereen gelooft dat het wetenschappelijk te verklaren is. Er zijn paranormale onderzoekers die beweren dat we tijdens deze ervaring worden aangevallen door kwaadaardige entiteiten. Doordat de persoon zo geschrokken is van de verlamming, zou deze meer open staan voor lagere geesten in de kosmos.