InfoCash

Artikel

Hyperinsulinemie; oorzaak van overgewicht?

Auteur: Vigilance | geschreven op 28-09-2011

Dacht men vroeger, dat overgewicht altijd de oorzaak was van teveel eten en te weinig bewegen, tegenwoordig komt men steeds vaker tot de conclusie dat het niet zo simpel is. Recente publicaties geven aan dat een deel van onverklaarbare gewichtstoename toegeschreven kan worden aan een stofwisselingsstoornis.


Insuline resistentie

Bij de stofwisselingsziekte hyperinsulinemie zijn de insuline spiegels in het bloed verhoogd. De oorzaak hiervan is meestal, dat celreceptoren minder gevoelig zijn geworden voor insuline, waardoor het effect van het hormoon niet meer  goed werkt. Het hormoon insuline regelt het glucoseniveau in het bloed. Er is dan sprake van insuline resistentie. Dit betekent dat de pancreas meer insuline gaat maken om het probleem op te lossen. Wanneer dit te lang duurt kan de pancreas overbelast raken en diabetes type II ontstaan. Dit is onomkeerbaar. De pancreas zal uiteindelijk helemaal ophouden met het produceren van insuline en insuline injecties zijn dan nog de enige opties.

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, die kunnen leiden tot deze stofwisselingsstoornis. Er wordt aangenomen, dat er sprake is van erfelijke factoren. Maar ook de keuzes die men zelf maakt met betrekking tot leefstijl en voeding kunnen van invloed zijn. Te denken valt aan teveel stress, maaltijden met teveel verzadigd vet en snel verteerbare koolhydraten. Maar ook overgewicht en te weinig beweging.

Symptomen

Hoe weet men nu of het overgewicht veroorzaakt kan worden door Hyperinsulinemie? Wanneer men last heeft van de volgende symptomen is de kans groot dat er sprake is van deze stofwisselingsstoornis;                Overgewicht bij vrouwen, vooral gewicht vasthouden rond de taille. De taille is dan ook bijna of zelfs groter dan de heupomvang. Bij mannen geldt overgewicht, waarbij de taille gelijk of groter is dan de heupomvang. Vaak honger hebben na de maaltijd en klachten als slaapstoornissen, gewrichtsklachten, vermoeidheid, concentratiestoornissen, emotioneel onstabiel, chronische infectie en onvruchtbaarheid.

Diagnose

Een diagnose wordt vaak verkeerd gesteld, omdat de huisartsen de bloedsuikers meten en niet de insulinespiegels. Ook wanneer een specialist een insuline meting verricht, wordt vaak alleen de nuchtere insulinespiegel bepaald, en die is vaak normaal.

Behandeling

De behandeling van deze stoornis bestaat uit een speciaal dieet aangevuld met specifieke voedingssupplementen.

Bron: overgewicht.pilliewillie.nl